Undvik parkeringsböter: 5 knep - My Driving Academy

Undvik parkeringsböter: 5 knep

Parkeringsböter är något som nästan alla råkar ut för under sitt liv. Men det är något som du vill undvika, eftersom det oftast handlar om höga belopp. Vi ger dig fem knep för att slippa parkeringsböter – så att du kan använda pengarna till roligare saker!

Nu trodde du kanske att vi skulle hjälpa dig med trovärdiga ursäkter till lapplisorna eller att hitta gråzoner i parkeringsreglerna, men icke. Det bästa sättet att undvika böter är givetvis att parkera korrekt! Det är ett måste att göra följande saker om du inte vill få en gul lapp på rutan:

 

Kolla efter p-skyltar på huvudlederna

Generellt sett är det förbjudet att parkera på huvudled, men det finns undantag. När det finns en parkeringskylt är det nämligen tillåtet att parkera på en gata, även om det är en huvudled. Så håll utkik efter P:et – om du bara ser en huvudledsskylt får du inte ställa bilen där.

Håll dig på rätt sida vägen

Om du kör på en dubbelriktad gata får du endast parkera i färdriktningen på höger sida av vägen – inte den vänstra. Så håll dig på din sida av vägen. Undantag finns för enkelriktade gator: då är det okej att parkerar på båda sidor.

Undvik korsningar

Ett big no-no i trafiken är att parkera nära korsningar. Du får varken stanna eller parkera i en vägkorsning och måste stå minst 10 meter ifrån den. Denna regel gäller även trevägskorsningar, så tänk på att hålla avstånd till alla typer av korsningar när du parkerar.

Stå innanför linjerna

När en parkeringsplats är markerad så är det viktigt att bilen står innanför de vita linjerna. Om något hjul står utanför blir det böter! Att parkera rakt kan alltså vara en bra färdighet att öva upp.

Lär dig läsa parkeringsskyltarna

Även när du hittar en markerad parkeringsplats är det inte säkert att du kan stå där i 24 timmar. Många p-platser har begränsningar vad gäller antal timmar, veckodagar och avgifter. Tilläggstavlorna kan vara förvirrande, men är nödvändiga att lära sig. Så plugga vägmärkena noggrant!