Plugga smart till teoriprovet - My Driving Academy

Plugga smart till teoriprovet

Börjar det dra ihop sig för uppkörning? Glöm inte bort att plugga till kunskapsprovet. Att klara körkortsproven kräver inte bara många timmar bakom ratten, det kräver också många timmar med teorin.

Kunskapsprovet på Trafikverket

Både förarprov och kunskapsprov behöver vara godkända för att du ska få ditt körkort. Proven bokas samtidigt. Kunskapsprovet görs alltid först, och om du kuggar på teorin ska du ändå köra upp. Klarar du förarprovet så har du två månader på dig att klara teoriprovet. Blir du inte godkänd inom två månader måste du göra om båda proven. Trafikverket erbjuder dig två omprov inom samma två månaders-period.\n\nKunskapsprovet görs hos Trafikverket och kostar 325 kronor. Hela provet består av 70 frågor, varav 5 är testfrågor som inte räknas in i slutresultatet. För att bli godkänd krävs det att du svarar rätt på 52 av 65 frågor. Du har 50 minuter på dig att göra kunskapsprovet. Läs mer om körkortsproven hos Trafikverket.

Så här gör du för att plugga effektivt:

 

Börja i god tid.

Det tar tid för hjärnan att lära sig mycket fakta, så det bästa rådet är att sätta igång att plugga teorin tidigt, gärna direkt när du börjar övningsköra. Det är hemskt att sitta och försöka trycka in information de sista dagarna (eller natten ?) innan provet. Det är mycket bättre att satsa på att lära sig teorin i god tid och i stället sova ordentligt natten före teoriprovet.

Läs lite varje dag.

Tycker du det är tråkigt att läsa teori? Känner du hur ögonen faller igen så fort du öppnar boken? Avsätt lite tid varje dag, förslagsvis en timme, för teorin. Läs fokuserat och stäng av mobiltelefonen så du inte blir störd. Sätt eventuellt en timer, så vet du när du har gjort ditt för dagen.

Gör teoriproven på Elevcentralen.

På elevcentralen.se får du genom din körskola tillgång till både övningsfrågor och teoriprov. Vi rekommenderar starkt att du gör både övningarna och proven, eftersom de är uppbyggda på liknande vis som provet på Trafikverket. Då kommer det kännas bekant när du väl gör kunskapsprovet.

Skriv egna anteckningar.

Många lär sig bäst genom att själv formulera fakta med sina egna ord. Skriv anteckningar över den viktigaste teorin i datorn, mobilen eller för hand ? vilket du föredrar ? så lär du dig faktan samtidigt som du får en bra sammanfattning av teorin att repetera när det börjar närma sig.

Sätt upp lappar hemma.

Ett tips är att göra små lappar med sådant du måste lära dig och hänga upp där hemma. Det kan till exempel vara bilder på vägmärken med förklaringar eller information som du har svårt att komma ihåg. Sätt upp korten där du ser dem, till exempel i köket, vid tv:n och i badrummet (man lär sig förvånansvärt mycket genom att studera lappar på badrumsdörren när man sitter på toa, prova själv!).

Koppla ihop teorin med övningskörningen.

Tänk inte på körningen och teorin som två olika saker. Det handlar ju egentligen om en och samma sak: Att lära sig köra bil och följa trafikreglerna. När du är ute och övningskör, observera vägmärken och försök praktisera det du har lärt dig från teoriboken. Då kommer det att kännas som att de båda momenten hänger ihop, vilket bidrar till en mer effektiv djupinlärning.

Elev på MDA? Chatta med oss.

Om du är elev hos oss kan du chatta med vår trafikskolechef om du har frågor om teorin. Ibland kan det vara skönt att han någon att fråga direkt när man undrar något, i stället för att gå och hålla på frågan tills nästa körlektion.

Prova Körkortskolan.se.

Tycker du inte det räcker med teoriboken? Det finns andra vägar att gå. Körkortskolan.se är en onlinetjänst som erbjuder videolektioner och över 1000 körkortsfrågor och övningsprov. Alla övningar är framtagna i samarbete med trafiklärare och fungerar bra i mobilen. Från och med i höst kommer My Driving Academy ha ett samarbete med Körkortskolan.se vilket innebär att vi inkluderar videolektioner från Körkortskolan.se i våra körkortspaket. Har du frågor om detta? Hör av dig till hej@mydrivingacademy.se

Ställ massa frågor.

Inga frågor är dumma! Fråga din handledare, din trafiklärare, släkt och vänner som har körkort om saker du funderar på. Är det något du inte riktigt förstår? Ibland kan det behövas att någon annan förklarar och visar, för att man verkligen ska lära sig.

Förklara för andra.

Vissa lär sig bättre genom att själva förklara och berätta. Be någon förhöra dig så får du formulera svaren med dina egna ord. Se bara till att din förhörare rättar dig om du har fel.

Öva hela tiden.

När du är ute och går på stan eller åker buss ? observera andra trafikanter, vägmärken, skyltar och så vidare, så övar du hela tiden.

Har du frågor om teorin eller om våra körkortsutbildningar? Hör av dig till oss på hej@mydrivingacademy.se!