Att övningsköra privat vs på körskola. Vad passar mig bäst? - My Driving Academy

Att övningsköra privat vs på körskola. Vad passar mig bäst?

Känns din väg till körkortet lika evighetslång som en roadtrip från Stockholm till Haparanda? Det behöver den inte vara! Din resa börjar i beslutet att ta lektioner på körskola eller att lära dig köra på egen hand med privat handledare. Det kan vara klurigt att veta hur du ska tackla den krävande processen som övningskörning är, därför har vi vägt några för- och nackdelar kring dina alternativ. Se det som en hjälpande hand att hålla i när tankarna snurrar som mest! Vi vill att du ska lyckas – på ditt sätt!

 

Spara en slant med fria tyglar

Att övningsköra privat behöver inte innebära stora skillnader mot att köra på körskola. Den goda biten med att låta din handledare bana vägen mot ditt körkort är givetvis att du sparar pengar. Detta beror på att det kostar betydligt mindre (ibland ingenting alls) att övningsköra med en privat handledare jämfört med att ta lektioner på körskola. Att du med kort varsel kan bestämma när och hur du vill lägga upp lektionerna är en annan femma som är värd att ta med i beräkningen.

Se upp för utdaterade regler och lagar!

Privat övningskörning kan vara en mindre bra idé om din privata handledare tog sitt körkort för många år sedan. De lagar och regler som personen kan har kanske blivit ändrade eller utdaterade då det är dags för dig att lära dig ramarna för körkonsten. Det kan leda till att du får felaktig information, vilket i sin tur kan göra att det går sämre på din uppkörning – och det vill du ju undvika till högsta grad! Funderar du på att övningsköra privat? Be då din handledare att läsa på om eventuella uppdateringar i lag- och regelvärlden. Det vinner ni båda på!\nHar personen du planerar att övningsköra med det lugn som krävs för att vara en bra lärare för dig? Detta kan vara värt att tänka ett varv extra kring. Är han eller hon hetlevrad och nervös? Då är det kanske inte den bästa lösningen för dig – även om du sparar några tusenlappar på det hela.

Körskola = ett säkert kort

Väljer du att övningsköra på körskola finns det många lärare att välja mellan. Lever den första läraren inte upp till dina förväntningar? Inga problem, du kan alltid byta tills det känns rätt för dig!

Du riskerar dessutom aldrig att få fel grunder kring varken körning, lagar eller regler. Körskolelärarna har utbildning och oftast lång erfarenhet av att hjälpa elever som du att på bästa möjliga sätt ta dig till din slutdestination – körkortet. Du får goda tips och råd, hjälp till att förbättra din körning samt blir korrigerad kring eventuella fel direkt när du gör dem.

Det sura äpplet är givetvis slutpriset som blir dyrare jämfört med privat övningskörning. En viss planering och schemaläggning av lektioner krävs också. Men! Att ta lektioner på körskola är oftast en väldigt rolig och lärorik erfarenhet som du till på köpet har nytta av under resten av ditt liv. Och vad är det som sägs om livserfarenheter nu igen? Just precis, de är ovärderliga!

Eller kanske en kombination av de båda?

Tvekar du fortfarande på vilket tillvägagångssätt du ska välja? Kombinera de båda alternativen! Många som varit i din sits har valt att träna upp den viktiga körvanan privat. Att ha körvana innebär att du lär dig att hantera bilen problemfritt. För att lagar och regler inte ska hamna på efterkälken kan du köpa några lektioner på körskola och vips så är du fullärd! Om känslan av att vara redo för uppkörning med körkortet i sikte slår det mesta? Ja, det är det nog många som kan skriva upp på.

Inget val är bättre än det andra!

I slutändan är privat övningskörning och att övningsköra på körskola en ren smaksak. Det viktigaste är att du känner dig bekväm med ditt val och att du har personkemi med den du ska köra med. Lita på magkänslan och tro på din förmåga! När den biten är avklarad kommer vägen till körkortet kännas kortare än någonsin??

Redo att ta steget mot ditt körkort? Boka in en testlektion med oss här!