Guide: Det här krävs när du ska planera din körning - My Driving Academy

Guide: Det här krävs när du ska planera din körning

Hur blir man egentligen den där säkra, vana bilföraren som verkar ha koll på allt samtidigt? Låt oss förklara innebörden av det något abstrakta begreppet ?planerad körning? för dig!

Att kunna planera sin körning är en nödvändigt för att göra din bilkörning så smidig, behaglig och säker som möjligt. Dessutom leder dålig planering ofta till underkänt på uppkörningen och det känns ju onödigt ? särskilt när det handlar om något som du kommer att behöva använda i din dagliga körning när du senare ska ut på egen hand i trafiken.

”Planera sin körning”? vad är det egentligen?

\nVad innebär det då att ha god planering när man kör bil? Vår definition av planering i detta fall är ?att ha förmåga att tänka längre fram?. Trafiken funkar ju nämligen så att du som bilförare måste kunna tänka både på det som händer framför dig precis just nu, men även på det som kommer att hända om några meter för att vara beredd på hur du ska hantera kommande trafiksituationer. Med andra ord: skulle du endast titta några meter framför motorhuven när du kör är risken stor att du upptäcker saker omkring dig för sent. Följden av detta är att du får kort tid på dig att reagera.

Exempel på situationer som är resultat av dålig planering kan vara att du blinkar för sent innan du ska svänga av, eller att du vid körfältsbyte hamnar fel när du ska följa anvisning mot mål och det uppstår problem i samspelet med de övriga trafikanterna när du försöker komma rätt igen.

Försök att undvika överanalysering

Som nybörjare på körfronten brukar man få kämpa en ganska lång tid för att lära sig att hålla blicken tillräckligt långt fram. Men misströsta inte ? alla är nybörjare någon gång! Försök att tro på dina beslut och din magkänsla. Många tvekar och överanalyserar trafiksituationer lite för mycket, vilket leder till att planeringen kan bli lidande.

Kanske har du hamnat i en situation där du tittat långt fram och konstaterat för dig själv att du kommer att behöva göra en viss åtgärd, men sedan börjat fundera och helt plötsligt har metrarna flugit iväg och du blivit tvungen att göra allt på en och samma gång under stress? Självklart ska du tänka efter innan du gör något ? men undvik att överanalysera för mycket!

Avsöknings- och spegelrutiner vid sväng

Vissa situationer kräver givetvis mer planering än andra. Höger- eller vänstersväng i korsning är två exempel som kräver säkerhetstänk och goda avsökningsrutiner. Följ nedanstående guide för att klara av de mest generella vänster- och högersvängarna.

Högersväng

 

  1. Kontrollera bakomvarande trafik. Titta i innerspegeln, ytterspegeln samt kontrollera döda vinkeln.

 

  1. Blinka höger och placera dig till höger.

 

  1. Titta efter cyklister i backspegeln samt i döda vinkeln om du korsar en cykelbana i svängen.

 

  1. Ta en extra titt i backspegeln för att kontrollera att du inte missat någon bakomvarande trafik.

 

Vänstersväng

 

  1. Kontrollera bakomvarande trafik. Titta i innerspegeln, ytterspegeln samt kontrollera döda vinkeln.

 

  1. Blinka vänster och placera dig nära mitten av vägen.

 

  1. Sväng kontrollerat och titta efter cyklister i backspegeln samt i döda vinkeln om du korsar en cykelbana.

 

  1. Ta en titt i backspegeln för att kontrollera bakomvarande trafik.

På en bred väg där du har möjlighet att förflytta bilen i sidled gör du avsökningen i följande ordning: Innerspegel, ytterspegel, döda vinkeln, blinkers. Först efter dessa steg placerar du dig. 

Få in rutinerna genom övningskörning

Det finns givetvis oändligt med trafiksituationer som kräver god planering. Omkörningar kan endast göras utan möte eller skymd sikt, avstånd ska hållas till den framförvarande bilen så att du är beredd att agera utifall något händer, närmar du dig en cirkulationsplats i 70 km/h behöver du sänka hastigheten successivt innan du kan passera, och så vidare.

Det enda sättet att lära dig att planera din körning på är genom erfarenhet. Ta med din handledare eller trafiklärare ut på en tur och öva på att tänka på det som finns i din absoluta närhet, men även på det som händer längre fram. För kom ihåg – när du väl lärt dig att planera din körning, hålla jämn hastighet samt att undvika kraftiga inbromsningar och accelerationer bidrar du inte bara till miljö- och ekonomifördelar, utan även till förbättrad trafiksäkerhet och färre olyckor. Och det är vad en äkta bilförare alltid ska sträva efter!

HÄR kan du boka en testlektion hos oss för att känna på hur bilkörning känns.