Tre saker att komma ihåg när du kör på landsväg - My Driving Academy

Tre saker att komma ihåg när du kör på landsväg

Ut på tur på landsväg? Det är en hel del som skiljer dessa vägar mot körning i tätort. Hastigheten är ofta betydligt högre och trafikmiljön inte lika strukturerad, något som både underlättar och försvårar vissa situationer eftersom trafiken kan uppfattas som mer oförutsägbar. Här är tre viktiga saker att ha koll på!

1. Tänk på avståndet

Som i alla trafiksituationer är det viktigt att ha goda säkerhetsmarginaler när du kör bil. Trots detta är det vanligt att många håller för kort avstånd till bilen framför på landsväg. Detta förkortar tiden du har på dig att reagera om något skulle hända framför dig! Ta därför hjälp av antingen kantreflexstolparna eller tresekundersregeln för att ha koll på att ditt avstånd håller sig lagom.

Kantreflexstolparna
Försök att hålla 3 reflexstolpar mellan dig och bilen framför. Avståndet mellan den första och den tredje stolpen är 100 meter, vilket är ett bra avstånd för landsvägskörning.

Tresekundersregeln
Ett annat hjälpande sätt för att hålla ett lagom avstånd är att börja räkna till 3 när bilen framför dig är vid ett utvalt riktmärke (kan vara vad som helst, exempelvis ett vägmärke) och sluta räkna när du själv når riktmärket. Om det tar mindre än 3 sekunder för dig att komma till riktmärket är avståndet mellan er för kort.

2. Ligger bilen bakom för nära?

Har du oturen att få en bilförare som ligger märkbart nära bakom dig? Detta är inte bara irriterande utan kan även skapa fara om något händer med din bil eller med bilen framför dig. Minska risken genom att ha rejält med avstånd till bilen framför. Detta gör att du slipper bromsa lika hårt om denna skulle sakta in, vilket i sin tur minskar risken för att du blir påkörd bakifrån. Ser du en parkeringsficka längs vägen? Kör in där och släpp förbi den stressade bakomvarande föraren så är problemet ur världen!

3. Så svänger du

Att svänga höger på landsväg är oftast inget större problem. Tänk bara på att blinka i god tid och sakta in mjukt. Är sikten god framåt och bakåt? Då kan du köra ut på vägrenen sista biten innan svängen. Detta underlättar för bakomvarande bilar att köra om.

En vänstersväng på landsväg är å andra sidan en av de farligaste svängarna du kan göra i trafiken. Farterna är höga och säkerhetsnivån är lägre än på motorväg. Nedan går vi igenom hur en sådan sväng bör gå till för att du ska minska de farliga riskerna.

Steg 1: Kontrollera omkringvarande trafik
Är det mycket trafik? I så fall kan det vara svårt att hitta en lucka att utnyttja för svängen. Här tar vi det säkra före det osäkra och väljer att inte svänga! Kör istället rakt fram och vänd på lämplig plats för att sedan komma tillbaka och gör en enkel högersväng. Är trafiken lugn? Då kan du gå vidare till nästan steg.

Steg 2: Blinka vänster och placera dig rätt
Blinka vänster i god tid och placera bilen så nära mittlinjen som möjligt. Denna process gör att dina medtrafikanter lättare uppfattar att du är på väg att svänga. Om du mot förmodan stannar mitt i körfältet finns risken att bakomvarande bilförare inte ser att du saktar in, vilket kan leda till att de kör på dig bakifrån. De kan även köra på dig från sidan om de gör en omkörning samtidigt som du svänger vänster.

Steg 3: Försök låta bli att stanna
Anpassa fartminskningen innan du svänger så att du slipper stanna och vänta på att mötande bilar ska köra förbi och lämna körfältet tomt. Visar det sig att du måste stanna trots allt? Se då till att inte vrida hjulen till vänster. Detta gör att du undviker att knuffas ut i det mötande körfältet om du blir påkörd bakifrån.

Steg 4: Sväng noggrantNär det väl är dags för dig att svänga är det viktigt att du koncentrerar dig på avståndet till mötande bilar. Ha 1:ans växel i så att du kan accelerera kraftigt tills du är i säkerhet på den nya vägen. Ett motorstopp i mötande körfält är en livsfarlig situation!

Detta var ett axplock av viktiga saker att tänka på när du kör på landsväg. Kom ihåg att läsa din teori noggrant så att du inte missar viktig fakta som kan vara till stor hjälp när du testar vingarna (eller motorn ?) på dessa behagliga men lite riskfyllda vägar. Det är värt ansträngningen, tro oss!

Frågor? Chatta med oss i vår gratis app Mitt Korkort.