Så mycket kostar det att ta körkort? - My Driving Academy

Så mycket kostar det att ta körkort?

Går du i körkortstankar? Då kan det vara bra att få ett hum om hur mycket den eftersträvansvärda körlappen kan komma att kosta!

Det finns olika vägar att gå för att du ska nå ditt körkortsmål. Ett alternativ är att du kan läsa in teorin på egen hand och övningsköra med privat handledare. Ett annat är att anmäla dig till en trafikskola och få hela utbildningen genom den. Ett tredje är att du gör en kombination av dessa alternativ utefter vad som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Generellt sett kostar det ganska mycket att ta körkort. Variationerna är dock stora och beror bland annat på personliga förutsättningar och på vilket sätt du väljer att ta ditt körkort. Nedan beskriver vi några av vägarna du kan ta ? och berättar framför allt vad de kostar dig!

4 000 kronor är minimum

Om du väljer att läsa in teorin på egen hand och övningsköra med privat handledare utan att ta lektioner på körskola, landar priset för de obligatoriska momenten på drygt 4 000 kronor. Erfarenhet (som passagerare eller som övningskörare) pressar ner priset på körkortet rejält eftersom körlektionerna är den stora kostnaden. Det är dock relativt få som i slutändan klarar av att hålla sig till detta alternativ, eftersom det kräver en stor dos trygghet i dig som bilförare samt en väldigt kunnig handledare.

Kombinera lektioner med hemmaträning

Det allra vanligaste är att man utbildar sig både hemma, kanske med pappa eller mamma som handledare, och på körskola genom en del lektioner. Detta alternativ är det som myndigheterna Transportstyrelsen och Trafikverket rekommenderar och hela kalaset går i snitt på 15 000?20 000 kronor. Lockar upplägget dig? Ett tips är i så fall att ta några av dina lektioner i ett tidigt skede så att du lär dig rätt saker från början, exempelvis att köra miljömässigt, vilket det idag är krav på att du ska kunna som bilförare. Mängdträna sedan hemma i lugn och ro tills du känner dig trygg i din körning!

Intensivutbildning för att nå målet snabbt

Har du bråttom att nå ditt körkortsmål? Då kan en intensivutbildning vara rätt alternativ för dig! Utbildningen innebär helt enkelt att du intensivlär dig teori och körning med hjälp av en körskola under en begränsad tidsperiod. Efter att en lärare utvärderat dina förkunskaper får du hjälp med vilket utbildningspaket som passar dig bäst. Beroende på hur mycket utbildning du behöver kan priset på en intensivutbildning hamna på allt mellan cirka 8 000?30 000 kronor.

Det är inte alltid lätt att hitta rätt i körkortsdjungeln minsann! För att du ska få en känsla för vilket upplägg som passar dig bäst kan du lägga några minuter på att läsa vårt inlägg om huruvida övningskörning privat eller på körskola passar dig bäst. Du är så klart också välkommen att boka en testlektion med oss, så tar vi reda på hur stora dina förkunskaper är och hittar just din optimala väg till körkortet!

Artikelbild: www.pos-trafikskola.se