Vill du ta körkort? Här är kraven innan du sätter igång - My Driving Academy

Vill du ta körkort? Här är kraven innan du sätter igång

Det är en magisk känsla att äntligen få hålla i sitt nytagna körkort. Att kunna åka sin första, ensamma vända med bilen efter vad som känns som en evighet av övningskörning och teoriplugg. Men för att komma dit krävs en liten knuff ur startgropen. Vi hjälper dig att nysta ut kraven så att du kan sätta igång DIN körkortsresa!

Kanske drar du dig för att ta körkort på grund av att kraven verkar många och svåra? Försök att släppa den tanken ? det är inte svårare än vad du gör det till! Men visst finns det vissa krav för att du ska få börja trycka foten mot pedalen.

Krav på dig som elev

För att du ska få börja övningsköra måste du ha fyllt 16 år och ha ett körkortstillstånd. Körkortstillstånd behöver du oavsett om du ska utföra övningskörningen på körskola eller privat, och för att få det måste du ha gjort ett godkänt syntest samt fyllt i en sanningsenlig hälsodeklaration.

Planerar du att övningsköra privat? Då behöver du gå en introduktionsutbildning för privat övningskörning och ha en godkänd handledare som kan hjälpa dig. För att få delta i introduktionsutbildningen måste du vara minst 15 år och 9 månader gammal.

Krav på din handledare

Självklart behöver du någon som kan lära dig grundläggande bilkörning. Om du väljer att ha en privat handledare så måste denne ha ett så kallat handledartillstånd. För att få ett sådant krävs det att personen i fråga har fyllt 24 år samt har fått sitt körkort utfärdat i ett land inom EES (länderna inom EU samt Norge, Liechtenstein och Island). Han eller hon ska dessutom under de senaste tio åren ha haft sitt körkort för bil i minst fem år och får inte ha mist körkortet på grund av något grovt brott under de senaste tre åren. Slutligen får personen i frågas körkort inte ha varit återkallat under denna tidsperiod på grund av exempelvis fortkörning under sammanlagt mer än tre månader. Ansökan skickas till Transportstyrelsen.

Förutom ovan nämnda krav ska din handledare ha god vana och skicklighet för att köra bil. Han eller hon måste också ha gått en introduktionskurs för privat övningskörning under de senaste fem åren – precis som du! Kom ihåg att ni inte får börja övningsköra förrän era tillstånd är klara. Ha sedan handledartillståndet och din handledares körkort med er när ni mängdtränar. Easy peasy!

Krav på bilen du övningskör i

Det finns egentligen inga särskilda krav på bilen för att få övningsköra privat, förutom att den måste ha en grön ÖVNINGSKÖR-skylt. Men för att göra körningen säkrare och underlätta för både dig och handledaren finns det vissa andra redskap att ta till. Ögonspegel (så att din handledare kan se hur du söker av omgivningen), extra innerspegel (för att se den bakomvarande trafiken) och nödbroms (så att din handlare kan bromsa ordentligt och inte via handbromsen) är till exempel bra att ha till hands.

Hoppas du blivit lite klokare på kraven! När du känner dig redo att börja din körkortsresa kan du och din blivande handledare alltid gå er introduktionskurs hos oss på My Driving Academy (där du dessutom kan köpa både handledarbok, speglar, övningskörningsskylt och nödbroms). Våra grymma trafiklärare gör er både lärda och inspirerade!