Dags att kontrollera motoroljan? Detta bör du veta! - My Driving Academy

Dags att kontrollera motoroljan? Detta bör du veta!

Har du någon gång funderat över varför motorolja är så viktigt och hur du går tillväga för att kontrollera oljenivån? Kanske inte ? och av just den anledningen är det på tiden att du lär dig! Det kan ju komma på teoriprovet och uppkörningen…

Det enklaste sättet att förklara motorolja är att den är lika viktig för bilen som blodet är för dig i din kropp. Bilmotorn behöver olja för att de rörliga delarna ska röra sig med minsta möjliga friktion men har även som funktion att skydda mot rost och kyla motorn. Skulle du mot förmodan göra ett oljebyte på felaktigt sätt kan motorn förstöras och konsekvenserna leda till onödigt dyra reparationer – och det vill du ju undvika! Av den anledningen, samt för att du ska bli proffs på motorolja inför teoriprovet och uppkörningen, ska vi förklara hur du får koll på och byter olja på rätt sätt.

Håll koll på kontrollampan!

När oljetrycket minskar tänds en kontrollampa på instrumentbrädan som visar detta. Stäng i sådant fall av motorn omedelbart! Det kan nämligen ha uppstått ett större problem än bara brist på olja, så för att inte riskera fara för bilen eller dig själv bör du inte låta motorn vara igång. Försök att ta reda på vad anledningen är till varför kontrollampan tänts och starta inte motorn förrän problemet är åtgärdat. Ofta är det just brist på olja som är problemet, och för att åtgärda detta finns det några praktiska kunskaper du måste kunna.

Att kunna vid påfyllning

\nKontrollera oljenivån med hjälp av oljestickan. Stickans utseende kan variera, men det brukar alltid finnas en markering för maximum- och minimumnivå. Om oljan inte når upp till mer än minimumgränsen (eller till och med under) så bör du fylla på mer olja (det ska vara en tydlig markering för vilken behållare som är för just motorolja). Skulle du råka fylla på en lite för hög nivå av olja så uppstår ingen större kris – det brukar reglera sig själv. Har din bil ingen oljesticka? Då finns det troligtvis en mätare inne i bilen där oljenivån kan kontrolleras. 

Vad säger färgen på oljan om motorn?

Både nivån och färgen på motoroljan kan berätta en hel del om bilmotorn: Visar sig oljan vara gyllengul? Då är oljan nyligen bytt och i gott skick.

Är den ljusbrun? Då är den uppblandad med vatten och kan tyda på att kylvatten läcker in, vilket i sin tur betyder ett besök på verkstaden eftersom motorn inte tål att förbruka detta!

Är oljan svart? Då kan sot och annan smuts från förbränningen vara upplöst och förvaras flytande i oljan. Detta scenario är helt normalt och inget att oroa sig över.

Ser du ett brunt skum runt oljestickan och i oljepåfyllningslocket? Då har kondens (vatten) samlats i oljan – ett tecken på att korta körningar gjorts där oljan aldrig hunnit bli ordentligt varm och därmed inte kokat bort vattnet. Det är ofarligt i små mängder och du löser det genom att köra varmt!

Är oljan blå? Då har någon skämtsam filur med stor sannolikhet fyllt ventilkåpan med blåbär?

Kom ihåg att du kan och bör kontrollera oljenivån redan innan oljelampan börjar lysa. I instruktionsboken som medföljer till bilen står allt du behöver veta om just din bil och oljepåfyllning ? exempelvis vilken sorts olja som rekommenderas. Funderar du över något annat kring motorolja och påfyllning? Fråga din trafiklärare! De är riktiga proffs och hjälper dig mer än gärna till ny kunskap.