MC-körkort i sikte? Så gör du för att komma igång - My Driving Academy

MC-körkort i sikte? Så gör du för att komma igång

Behörighetskrav, övningskörning och taktiska planeringstips. Vår guide hjälper dig att komma igång med MC-körkortet!

Drömmer du om motorcykelresor i Sverige och främmande länder? Eller kanske bara om att kunna ta dig fram i Stockholm på ett smidigare sätt? Oavsett hur drömmen ser ut bör du låta den bli verklighet ? och varför inte redan idag? Ett mc-körkort kommer nämligen inte på köpet med bilkörkort längre, men ack så värt det är att kämpa några månader för att få behörighet att köra det tvåhjulade fordonet. Nedan har vi sammanställt en guide för det du bör ha koll på i början av din MC-kortresa.

 

Behörighetskrav för att få påbörja din resa

 

För att du ska få ta ett mc-kort, eller A-kort som det också heter, så måste du vara minst 24 år gammal. Du kan dock börja övningsköra redan när du är 23 år. Men faktum är att du får börja övningsköra på körskola redan när du fyllt 17 år och 6 månader, men det är få som börjar då eftersom kraven för att faktiskt få ta MC-kortet fortfarande är 24 år.

 

Förutom att ha åldern inne behöver du dessutom ett giltigt körkortstillstånd, en godkänd handledare (om du ska övningsköra privat) som ska ha med sig handledarbevis när han eller hon hjälper dig övningsköra, registreringsbevis till den motorcykel du övningskör med, samt en vit och grön skylt med texten ”ÖVNINGSKÖR” som ska vara väl synlig för bakomvarande trafik. För att få din handledare godkänd krävs endast en ansökan och ingen handledarkurs.

För att du ska få ta ett tungt mc-kort, eller A-kort som det också heter, så måste du vara minst 24 år gammal. Du kan dock börja övningsköra privat när du är 23 år. Om du är 18 år får du ta körkort för begränsad motorcykel vilket betyder att du får köra en motorcykel med lite mindre effekt.

Förutom att ha åldern inne behöver du dessutom ett giltigt körkortstillstånd, en godkänd handledare (om du ska övningsköra privat) som ska ha med sig handledarbevis när han eller hon hjälper dig övningsköra samt en vit och grön skylt med texten ?ÖVNINGSKÖR? som ska vara väl synlig för bakomvarande trafik. För att få din handledare godkänd krävs endast en ansökan och ingen handledarkurs.

Det finns två vägar att välja mellan för att nå fram till destinationen MC-kort ? privat övningskörning eller övningskörning på en körskola. Har du eller någon i familjen tillgång till egen motorcykel som du kan övningsköra på? Då blir den slutliga prissumman för ditt körkort gissningsvis billigare jämfört med om du gör all mängdträning på körskola. Det är dock ingen dum idé att ta några lektioner med en utbildad trafiklärare. På så vis få du ordentlig koll på regler som kanske uppdaterats eller ändrats sedan din handledare tog sitt körkort, samt kan få tips om saker som handledaren inte har koll på.

 

Om du väljer att köra privat med en handledare är det viktigt att komma ihåg att denne är ansvarig för både dig och sig själv, och anses som förare när du övningskör. Ger ni er ut på tur på landsväg eller i gatutrafik ska handledaren följa med antingen som passagerare på fordonet du övningskör på, eller själv köra motorcykel.

 

Komma igång och några tips på vägen

 

För att göra körkortstagandet så smidigt som möjligt för dig kan det vara en bra idé att boka flera körlektioner i taget. Majoriteten vill nämligen ta MC-körkort samtidigt, ofta under vår- och sommarmånaderna, så konkurrensen tenderar att bli tuff. Ett ytterligare tips är att (om din körskola tillåter, vill säga) låta din privata handledare åka med under körlektionerna. På så vis får han eller hon underlag för vad ni behöver jobba vidare på senare, på egen hand.Lockar tanken på ett MC-körkort, men kanske vill du testa på känslan av att köra innan du bestämmer dig? Då är du välkommen att boka en