Vill du ta körkort billigt? Det kan du nu!

Att ta körkort kostar en hel del pengar och det är många avgifter som ska betalas: från tillstånd och teorilektioner till halkbana och uppkörning. Men visste du att du kan få bidrag för vissa av dina kostnader? Här är vad som krävs, vilken ersättning du kan få och hur du går tillväga för att ansöka.

En förmån för dig som jobbar

Det är fackförbundet Unionen som delar ut ett körkortsbidrag till sina medlemmar. För att kunna söka deras så kallade studiestöd behöver du alltså ha ett giltigt medlemskap hos dem*. Dessutom måste du ha varit medlem där (eller hos ett annat fackförbund) under minst 6 månader tidigare.

Bidraget är för dig som jobbar och som genom att ta körkort stärker din ställning på arbetsmarknaden. Körkortet måste alltså kunna ses som en form av kompetensutveckling för att du ska få ersättningen.

*Är du medlem hos någon annan? Kolla upp just ditt fackförbunds förmåner istället – kanske har de något motsvarande Unionens studiestöd!

Upp till 3 200 kr per termin

Totalt kan du få ett bidrag på upp till 3 200 kr per termin och som mest 12 800 kr under tre år. Och det gäller för följande:

“Du kan även få ersättning för dina kostnader för lärarledda lektioner i samband med ditt körkort. Vi ersätter dig för dina körlektioner, lärarledd teorikurs, Risk 1 och Risk 2 (halkbana) samt kurslitteratur som Trafikskolan intygar att du måste ha till den aktuella kursen.”

Det du kan söka ersättning för är alltså lärarledda lektioner och deras tillhörande material. Men lyckligtvis rör ju nästan alla körkortskostnader den typen av undervisning!

Så gör du för att ansöka

För att ansöka om Unionens studiestöd behöver du ha påbörjat kursen (i detta fall körkortsutbildningen) och betalat de avgifter som du vill söka bidrag för. Du behöver nämligen, förutom en ifylld ansökningsblankett, skicka med originalkvitton/fakturor och betalningskvittenser. Dessutom måste du skicka med ett intyg från oss på trafikskolan.

Du skickar in alltihop med post och Unionen hör sedan av sig om de behöver kompletteringar. Den normala handläggningstiden är 5-7 veckor men kan vara längre under december-februari. För att se din ansökans status kan du logga in på deras hemsida.

Om du ska få bidrag till körkortet behöver du alltså uppfylla vissa krav och se till att ansöka på rätt sätt. Komplicerat? Ja, kanske lite. Men det finns ju också några tusenlappar att spara!