Körkortstillstånd- Pris, ansökan & krav - My Driving Academy

Steg 1 – Från körkorts-tillstånd till körkort

Innan du sätter dig i en bil för att övningsköra MÅSTE du ha ett körkortstillstånd. Oavsett om du ska övningsköra privat eller på en trafikskola. Skaffa körkortstillståndet med en gång när du börjar fundera på att ta körkort så slipper du onödigt strul senare när du vill börja övningsköra.

Detta är även det allra första steget du tar inför den långa resan till ditt körkort. Vi på My Driving Academy står alltid redo att hjälpa nya förare ta sig hela vägen till mållinjen på det smidigaste sättet. Med vår hjälp kan du ta dig från körkortstillståndet till körkortet i precis den takt du själv vill ha.

 

Varför behövs ett körkortstillstånd?

Ditt körkortstillstånd utfärdas av Transportstyrelsen som ger dig rätten att övningsköra samt att utföra körproven. Om du ska ta ett körkort, eller om du vill ta en ny körkortsbehörighet, krävs alltid att du har ett giltigt körkortstillstånd. Det gäller både för moped, motorcykel, bil, buss och lastbil.

Ett av körkortstillståndets syften är att bedöma ifall du är lämplig att köra. För att kunna göra denna bedömning måste du uppfylla Transportstyrelsens personliga och medicinska krav. De personliga kraven handlar om att Transportstyrelsen vill kontrollera din pålitlighet i trafiken. Detta gör de baserat på bland annat ditt brottsregister. De tar extra hänsyn till händelser som är relaterade med nykterhet, exempelvis narkotikabrott och vissa trafikbrott. Det finns flera faktorer som kan få Transportstyrelsen att avslå din ansökan, exempelvis en prick i brottsregistret.

De har också medicinska krav som tar hänsyn till eventuella hälsomässiga risker. Vissa medicinska förhållanden och sjukdomar kan göra det svårt att köra bil. Vissa sjukdomar och tillstånd innebär att Transportstyrelsen måste utföra en utredning för att kunna bedöma lämpligheten i trafiken. Det gäller bland annat personer med diagnoser som Aspergers syndrom, ADHD, ADD eller DAMP för att nämna några. Vid någon av dessa diagnoser ska din ansökan kompletteras med ett läkarintyg. I många fall utgör inte dessa diagnoser ett hinder för att få ett körkortstillstånd.

 

Först behöver du ett synintyg

Innan du skickar in din körkortstillståndsansökan måste du utföra en synundersökning. Detta gör du hos en valfri optiker. Synundersökningen tar c:a 10 minuter och kostar c:a 100-200 kr. Då kontrolleras din synskärpa, både med eller utan eventuella hjälpmedel, samt ditt synfält. För att kunna få körkortstillstånd för personbil, moped eller MC finns det synkrav på att du har minst 0,5 i synskärpa när man mäter din syn på båda ögonen tillsammans, med eller utan hjälpmedel.

Med dig från synundersökningen får du ett synintyg som du sedan själv skickar in till Transportstyrelsen; 701 97 Örebro. Vissa optiker använder Transportstyrelsens E-tjänst och rapporterar då in synintyget åt dig omedelbart vilket är både bekvämt samt kortar ned ansökningstiden. Hör av dig till oss så guidar vi dig till

Vid eventuella synfel kommer Transportstyrelsen kräva att du använder linser eller glasögon när du kör. Då är det viktigt att du har med dig dina linser eller glasögon vid samtliga körlektioner samt till förarprovet. OBS! Du kommer att inte att få genomföra förarprov och körlektioner om du inte har med dig de synhjälpmedel som körkortstillståndet anger.

Hur ansöker jag om körkortstillstånd?

Ansöker om körkortstillstånd gör du digitalt på Transportstyrelsens hemsida. Ansökan tar endast några minuter och består av:

  • Ditt personnummer
  • Ditt telefonnummer
  • Din email-adress
  • Hälsodeklaration bestående av 16 ja/nej frågor

Att ansöka om ett körkortstillstånd kostar ingenting. När du har skickat in din ansökan tar det olika lång tid innan du får ditt körkortstillstånd. Ofta tar det c:a 2 veckor för att få körkortstillståndet, men i vissa fall behöver Transportstyrelsen utföra speciella utredningar och då tar det betydligt längre tid.  Därför rekommenderar vi att du ansöker om ditt körkortstillstånd omedelbart när du funderar på att påbörja din körkortsutbildning. Körkortstillståndet gäller i 5 år och du måste ha fyllt 16 innan du kan ansöka. Genom att skicka in både synintyg och ansökan digitalt minimerar du handläggningstiden.

Om du behöver hjälp är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ansökan.

 

Vad händer sedan?

Efter att du har fått ditt körkortstillstånd är det fritt fram att börja övningsköra både hos oss på trafikskola och med din handledare privat. Kom ihåg att du även behöver gå en speciell handledarutbildning tillsammans med din handledare för att få övningsköra hemma. Även denna kurs kan du hitta hos oss.

Om du har möjlighet att övningsköra privat sparar du många timmar och pengar på körlektioner på trafikskola. Däremot rekommenderar vi att du tidigt i utbildningen och vid jämna mellanrum tar några körlektioner på en seriös trafikskola så att du och din handledare inte övar in fel beteende som sedan tar tid att jobba bort för att du ska klara förarprovet.

I vår egen app – Mitt Körkort – har vi samlat och beskrivit alla körmoment som vi går igenom i vår professionella utbildning. Detta är ett utmärkt hjälpmedel för dig och din handledare att komma igång och få kvalitet och struktur i er privata övningskörning.