Fyra saker att tänka på när du ska köra i mörker - My Driving Academy

Fyra saker att tänka på när du ska köra i mörker

Mörkret har sänkt sig över vårt avlånga land, och med mörkret kommer nya utmaningar i trafiken. Har du full koll på hur du använder helljuset? Vet du på hur långt avstånd en mörkklädd person syns? Hur viktigt är det med reflexer egentligen? Här får du de viktigaste svaren för en säker mörkerkörning.

Att köra bil i mörker skiljer sig mycket från att köra i dagsljus. Mörker, precis som regn, snö och dimma, begränsar sikten och ställer hårdare krav på dig som bilförare. Det är under perioden i november till januari som det sker flest olyckor med fotgängare i trafiken. För den som tar sitt körkort under vinterhalvåret blir mörkerkörning en naturlig del av övningskörningen, men oavsett när du tar ditt körkort finns det några saker som är extra viktiga att tänka på när man ska ut och köra under dygnets mörka timmar.

1. Använd helljuset så mycket som möjligt

Helljuset är två strålkastare framtill på bilen som lyser med vitt ljus. Det får vara tänt samtidigt som alla andra ljus. Helljuset lyser upp vägen ungefär 150 meter, men egentligen når ljuset mycket längre och kan få en reflex att synas på över 400 meter. För bästa möjliga sikt i mörker ska man använda helljuset så mycket som möjligt, det vill säga i alla situationer där du inte riskerar att blända någon annan trafikant. När du möter andra fordon som bilar, motorcyklar och cyklister ska du blända av, alltså stänga av helljuset. Det gäller även för tåg och spårvagn om du kör parallellt med spåret och riskerar att blända föraren. Du kan slå på helljuset så fort du har passerat ditt möte. Tänk på att du också kan blända i backspeglarna när du kör bakom en bilist. Undantaget är när du möter fotgängare, då ska du inte blända av. Helljuset är en stor hjälp för dig att se gående på vägbanan.

2. Sköt om bilen

En grundregel för att köra säkrare, framförallt i mörker, är att hålla bilen i bra skick. Se till exempel till att vindrutetorkarna fungerar som de ska, och att inte vindrutan är sliten eller smutsig, vilket kan försämra sikten ytterligare. Var uppmärksam på bilens belysning ? har du en trasig lykta kan du förvirra andra förare och utgöra en trafikfara. Om en halvljuslampa går sönder under körning ska du släcka halvljuset och slå på dimljuset. Det allra bästa är att ha reservlampor med sig i bilen, för att snabbt kunna byta en trasig strålkastare.

3. Var uppmärksam på slarviga fotgängare

En fotgängare som bär reflex kan du upptäcka på 125 meters avstånd om du kör med halvljus, och 450 meters avstånd om du kör med helljus. En fotgängare som bär mörka kläder upptäcker du inte förrän på 20-30 meter med halvljus respektive 150 meter med helljus. Det innebär att avståndet för att upptäcka någon med reflex tredubblas när du kör med helljus, en sträcka som kan vara oerhört viktig för att hinna reagera.

Men trots detta är det många fotgängare som slarvar med att använda reflexer. Kom ihåg det när du kör, och tänk på att det kan finnas oskyddade trafikanter runt omkring dig som du inte ser. Gatubelysning är ingen garanti för att du upptäcker fotgängare. Handen på hjärtat – hur noggrann är du själv med att använda reflexer? Tänker du på att du inte syns när du är ute och går i mörkret? Om inte är det kanske dags att tänka om.

4. Fokusera rätt

Mörker gör det svårare för ögat att bedöma avstånd och hastighet, så ett bra råd är att alltid öka säkerhetsavståndet och anpassa hastigheten när du kör i mörker, så att inga onödiga risker tas. Mörkerkörning är mer ansträngande än vanlig körning, så ett bra tips är att ta många pauser och köra utvilad.

Försök att inte titta på mötande fordons lyktor, utan titta istället snett åt höger för att inte bli bländad. Men se upp så att du inte hamnar för långt ut till höger på vägen, i vägrenen kan det finnas gående, cyklister eller parkerade bilar. Håll ögonen på vägmarkeringar och kantstolpar, de hjälper dig att orientera dig på vägen när det är mörkt och du inte ser omgivningarna. Undvik också att parkera på vägen i mörker. Behöver du stanna, tänd parkeringsljusen och sätt gärna ut en varningstriangel för att göra andra trafikanter uppmärksamma på att du är där.

Kör säkert i vinter!

 

Lär dig att köra hos My Driving Academy! 

My Driving Academy är en trafikskola där du gör mer hemma och mindre hos oss.

Vi kör i 7 stader! Ta då en testlektion med någon av våra roliga och duktiga lärare! 😎

Till hemsida!