Ta automatkörkort | My Driving Academy

Vi stöttar dig hela vägen till ditt automatkörkort

Allt eftersom fler och fler nya bilar (framförallt elbilar) är automatväxlade blir det mer populärt att ta automatkörkort. Fördelen med att ta automatkörkort är att du inte behöver lägga tid och pengar på att lära dig växla upp, växla ned och dragläge och istället kan lägga mer fokus på körningen och trafiken runt omkring. Nackdelen är att ditt körkort inte tillåter dig köra manuellt växlade bilar.

Fördelarna med automatkörkort

Att växla manuellt när man kör bil är ytterligare ett moment att hålla koll på som många upplever som svårt. I en automatväxlad bil sköter bilen växlingen av sig själv och du har endast två pedaler att hålla koll på – gas och broms. Detta är dessutom bekvämt framförallt vid körning i stan där du ofta behöver starta, stoppa och växla vid övergångsställen och rödljus.

En annan fördel med att ta automatkörkort är att processen oftast blir billigare och går snabbare. En av de stora utmaningarna för många som tar körkort är just växlingen, det tar en stund att få in det. Om du hellre hoppar över den delen kommer du lära dig köra bilen snabbt och enkelt. Då kan du istället fokusera på att lära dig trafikregler, vägmärken samt hur du ska bete dig i trafiken. Det sparar dig många timmars träning och körlektioner.

Dessutom bara växer andelen automatväxlade bilar. I och med att elbilar blivit allt mer populära spär det ytterligare på fördelarna med automatkörkort eftersom elbilar av naturliga skäl enbart existerar utan växlar. Idag är de flesta nya bilar som säljs i Sverige automatväxlade och du kan du alltid välja en automatväxlad bil när du ska hyra bil.

 

Gå från automat till manuell

Vad händer om jag skulle ångra mig mitt i min körkortsprocess? Kanske vill jag inte längre ta körkort för automat utan vill övergå till manuell, går det? Självklart, du kan alltid ändra dig under din utbildning. Du behöver inte göra om allt bara för att du helt plötsligt vill ta manuellt körkort istället. Tvärtom har du förmodligen med dig många fördelar, som bland annat körsäkerhet och trygghet bakom ratten. Du kommer att känna dig van på vägen och med trafiken. Om du redan hunnit komma en bra bit på din resa mot körkortet och sedan väljer att ta manuellt körkort istället för automat kommer det inte vara några problem. De nya momenten du behöver öva på är framförallt dragläge samt att växla upp respektive ned.

Om du redan tagit ditt automatkörkort och därmed klarat kunskapsprovet, riskettan och risktvåan behöver du inte göra om dessa. Det enda du behöver göra på nytt är förarprovet.

Andra priser för automatkörkort?

Det är oftast samma priser för att övningsköra med automatväxlad bil som med manuell, men skillnaden är att det oftast är enklare utan växling. Därmed behövs oftast inte lika många körlektioner och på så vis blir totalpriset oftast lägre. Dessutom behöver du inte lära dig delar som innefattar växling och dragläge, något som annars kan ta ytterligare några körlektioner. Om du vill veta mer exakt vilket pris du kan förvänta dig kan du boka in en testlektion med våra erfarna trafiklärare. Då kommer du få köra en lektion till ett rabatterat pris. Efter lektionen kommer din trafiklärare kunna göra en grov bedömning utifrån hur du kör, dina erfarenheter och förutsättningar. Tillsammans gör ni en bra plan och ett schema.

 

Överväg för- och nackdelar med automatkörkort

Fördelar

  • Enklare – Du kan fokusera mer på trafiken och allt som sker runtomkring bilen, istället för växlingen.
  • Billigare – Genom att slippa lära dig dragläge och växling och samtidigt köra en enklare bil kan du minska antalet körlektioner och därmed kostanden för ditt körkort
  • Vanligare – Allt fler bilar är idag automatväxlade, så nyttan med ett manuellt körkort blir mindre och mindre.

Nackdelar

  • Du får endast köra automatväxlade bilar
  • Du kan gå miste om jobbtillfällen som kräver körkort för manuellt växlad bil
  • Det blir svårare att låna kompisens bil