Riskettan - Riskutbildning 1 | My Driving Academy

Riskettan

Vad är Riskettan?

Riskettan är den första och teoretiska delen av den obligatoriska riskutbildningen. Riskettan är 3 timmar lång och du går i grupp med maximalt 16 deltagare. Boka Riskettan hos oss så garanterar vi stans bästa konferenslokaler och en erfaren kursledare.

1

Riskettan är starten på din resa mot körkortet

Precis som namnet antyder handlar riskutbildningen om att lära ut vilka risker som finns i trafiken, speciellt med hänsyn till ditt eget agerande. En stor anledning till att riskutbildningen finns är på grund av Nollvisionen. Detta är ett mål som regeringen har satt upp och som lanserades 1997 där visionen är att inga personer ska dö eller skadas svårt i trafiken, något som ställer höga krav på våra vägar, trafikregler och framförallt på förarna.

Riskutbildning 1 är den teoretiska delen av riskutbildningen och är en obligatorisk del av din körkortsutbildning. Det är en kurs där du får lära dig om riskerna med alkohol, droger, trötthet och andra saker som kan försämra eller påverka din körförmåga.

 

Separat Risketta för motorcykelkörkort

Även blivande mc-förare måste genomgå riskettan för att få ett körkort. Denna kurs räknas som en separat riskutbildning, vilket innebär att du måste genomgå den även om du tidigare har gjort riskettan för personbil. Olycksrisken för motorcykel är betydligt högre och annorlunda än för personbil och därför är även innehållet i riskettan annorlunda.

 

Hur går Riskettan-kursen till?

Vi erbjuder Riskutbildning del 1 i samtliga städer där vi har verksamhet. Hos oss har man inte tråkigt och kursen som enligt lag ta minst 180 minuter (3 timmar), kommer flyta på så du knappt märkt att tiden går. Vi arbetar med aktivt deltagande och ni kommer i grupper få hitta information och diskutera olika ämnen.

 

Detta ska du ha lärt dig efter riskutbildning 1

Efter riskutbildning del 1 ska du känna till hur alkohol, droger och trötthet påverkar din kropp och din körförmåga. Du ska veta vilka konsekvenserna kan bli om du kör påverkad och hur du kan undvika eller hindra andra från att ta onödiga risker i trafiken. Du får även lära dig om:

  • olika lagar och regler
  • vilka grupper som statistiskt sett tar större risker i trafiken
  • hur stress, mobilprat eller pratande passagerare kan påverka din körförmåga.

 

Hur blir jag godkänd på Riskettan?

Det behövs inga förkunskaper för att klara av kursen. Du behöver inte heller körkortstillstånd. Du kan boka upp dig på riskettan när som helst men vi rekommenderar att du börjar med att ta några körlektioner och får lite körvana först.

Våra föreläsare försöker göra kursen så inspirerande och lärorik som möjligt men det är minst lika viktigt att varje deltagare tar in informationen, engagerar sig i diskussionerna och kopplar det till sina egna erfarenheter för att kursen som ska upplevas som mest givande.

För att bli godkänd på riskutbildning 1 måste du vara aktiv och delaktig i diskussionerna och föreläsningen. Det finns inga speciella förkunskapskrav eller krav på förberedelser, men vi rekommenderar att man har gjort de första momenten i utbildningsplanen innan man går riskettan.

 

Vad händer efter riskutbildning 1?

Du måste ha genomgått hela riskutbildningen (Riskettan + Risktvåan) innan du utför teoriprovet och uppkörningen. När du får godkänt på riskettan är den giltig i fem år, vilket innebär att du har fem år på dig att ta körkortet innan du måste gå kursen igen.

 

Boka Risketta nu!

Eftersom de är obligatoriska fylls riskettankurser snabbt. Du kan läsa mer om Riskettan på din ort:

Boka idag!