Körkortsteori online & via app - My Driving Academy

Steg 5 – Testa din kunskapsnivå med vår körkortsteori app

För att du så enkelt som möjligt ska kunna plugga körkortsteori har vi låtit våra licensierade trafiklärare göra 1000 körkortsfrågor som påminner om de du får på ditt slutliga kunskapsprov.

En av de stora fördelarna med vår app – Mitt Körkort – är möjligheten att öva på körkortsteori och våra körkortsfrågor. Dessa frågor är bra för din inlärning oavsett om du använder dem som din enda/främsta studiemetod eller för att förankra det du har studerat genom exempelvis körkortsboken eller våra videolektioner. För att svara på frågorna behöver du starta ett test. Själva testet är i sin tur utformat för att efterlikna teoriprovet. Oavsett om du ger rätt eller fel svar på en fråga så går vi igenom det rätta svaret innan du går vidare till nästa fråga.

Börja med att ladda ner körkortsteori-appen

För att kunna svara på våra körkortsfrågor behöver du ladda ned vår app, Mitt Körkort. Den finns både på AppStore och GooglePlay. När du öppnar appen kommer du åt körkortsfrågorna med en gång. Du kan påbörja 3 övningsprov helt gratis för att i lugn och ro testa ifall du tycker att detta är ett bra sätt för dig att studera körkortsteori på. Om du är nöjd behöver du sedan betala ett mindre köp inuti appen för att få obegränsad tillgång till alla 1000 frågorna.

Vill du även komma åt de övriga funktionerna i appen måste du registrera ett konto. Det gör du enkelt genom att ange personnummer, namn och telefonnummer. Då kan du bland annat se hur vår körkortsutbildning är upplagd och de olika körmomenten du behöver behärska innan du är redo för uppkörningen. Du kan även boka kurser och lektioner samt ställa frågor till vår support om du skulle vilja det.

1 000 frågor om körkortsteori med förklaringar

När du väl har laddat ner appen är det lätt att komma igång med körkortsteorin och våra körkortsfrågor, starta bara ett testprov och sätt igång. Varje körkortsfråga har fyra valmöjligheter. Vissa valmöjligheter kan kännas självklara men ibland kan det kännas som om att flera svar skulle kunna vara det rätta. Då är det extra viktigt att noga läsa igenom vad frågan är. Det finns bara ett rätt svar för varje fråga, precis som när du utför trafikverkets kunskapsprovet i slutet av din körkortsutbildning.

Oavsett om du svarar rätt eller fel så förklarar vi lite mer ingående vad som gäller för just den specifika frågan. Detta gör det lättare för dig att förstå och komma ihåg olika trafikregler, situationer och frågor när de uppstår i framtiden. Vi har tagit fram 1 000 frågor för dig att svara på. Precis som kunskapsprovet är frågorna i vårt testprov fördelade efter olika kategorier, nämligen:

  • Trafikregler
  • Trafiksäkerhet
  • Fordonskännedom och manövrering
  • Miljö
  • Personliga förutsättningar

Trafikregler

Detta är den största kategorin inom körkortsteori och majoriteten av frågorna som ställs både för våra testprov och för kunskapsprovet kommer härifrån. Precis som kategorinamnet antyder handlar det om regler i trafiken. Vi tar upp olika situationer som kan uppstå när du kör och där du behöver ta hänsyn till en eller flera regler, exempelvis högerregeln.

Trafiksäkerhet

Detta är den näst största kategorin inom körkortsteorin och här ingår frågor som berör säkerheten i trafiken. De kan handla om olika riskfaktorer, exempelvis hög hastighet, droger, trötthet eller slarv. De kan även handla om din bedömningsförmåga, exempelvis hur du gör för att köra om ett fordon under vintern.

Fordonskännedom och manövrering

Att känna sitt fordon är viktigt. I denna kategori inom körkortsteori ingår frågor som har med fordonet att göra och hur du förhåller dig till ditt fordon. Om du till exempel upplever att bilen börjar ändra riktning på egen hand, vad innebär detta och vad gör du? Frågorna kan även testa din kunskap när det kommer till manövreringen genom att innefatta frågor om däck, bromssträcka och över/understyrning.

Miljö

Detta är en kategori inom körkortsteorin som behandlar miljöaspekten av att köra bil. Det är trots allt något som påverkar miljön och omgivningen en hel del, både kortsiktigt och långsiktigt. Frågorna från den här kategorin kan handla om hur olika typer av motorer och bränslen påverkar miljön. De kan även handla om Eco-drivning, det vill säga att köra på ett miljöanpassat sätt.

Personliga förutsättningar

Kategorin ”Personliga förutsättningar” handlar om dig, din bedömningsförmåga och ditt beteende. Frågor som tas upp i denna kategori handlar om grupptryck, temperament, självkännedom och risker. Det kan även handla om statistik, exempelvis att det är mer troligt att unga män är med om olyckor jämfört med andra grupper.

Så här går det riktiga provet till

Vår app håller koll på vilka frågor du svarat rätt på 1 gång (”klarat”) och vilka frågor du svarat rätt på två gånger i rad (”bemästrat”). Om du har ”bemästrat” 900 av de 1000 frågorna så vet vi av erfarenhet att du är redo för kunskapsprovet, den första delen av ditt körkortsprov. Det är omöjligt att ta reda på exakt vilka frågor som kommer på provet i körkortsteori. Vi på My Driving Academy har dock utvecklat våra testprov genom att använda samma kategorier och upplägg som kunskapsprovet. Förutsättningarna för kunskapsprovet är samma som för testproven, med undantaget att du måste befinna dig i en provlokal. Du har 50 minuter på dig att svara på 70 frågor, varav fem av dessa är kontrollfrågor. När du har klarat av alla våra 1 000 frågor så kommer ytterligare 70 frågor att kännas hur enkelt som helst.