Ta körkort - Smidigt & tryggt | My Driving Academy

Ta körkort!

Följer du våra 12 steg har du snart ditt körkort i handen. Med vår metod och vår app blir din resa mot körkortet både billigare och enklare!

Dags att skaffa ditt körkort?

Drömmen om körkort är stor hos många i vårt avlånga land. Körkort innebär frihet och oberoende. Men hur fungerar det att skaffa körkort? Följ de här stegen för det bästa sättet att ta ditt körkort – billigt och smidigt!

Steg 1 – Körkortstillstånd är starten på ditt körkort

Innan du börjar din körkortsutbildning måste du fixa ett körkortstillstånd. Du får nämligen inte börja övningsköra varken privat eller på en trafikskola utan att ha ett körkortstillstånd klart. För att få ditt körkortstillstånd behöver du göra två saker –

  1. Fylla i en ansökan hos transportstyrelsen
  2. Gå till en optiker och göra ett syntest.
    Smarteyes ger 50% rabatt till studenter med en My Driving Academy bokning!

Handläggningstiden hos transportstyrelsen varierar och beroende på dina förutsättningar kan det ta flera veckor innan du har ditt tillstånd. Så skaffa dig det redan idag så du slipper onödig stress och strul när det är dags för din första körlektion.

Steg 2 – Gå handledarutbildningen
innan du övningskör

Om du under din körkortsutbildning vill kunna övningsköra privat måste du gå en handledarutbildning (introkurs). Detta är också den enda kurs som även din handledare måste gå.

Handledarutbildningen går igenom de mest grundläggande delarna i körkortsutbildningen och innehåller en hel del matnyttiga tips på hur du och din handledare ska lägga upp den privata övningskörningen för att den ska hjälpa dig att klara körkortsproven i slutändan. Kursen är obligatorisk och ni gör den i grupper med maximalt 30 personer.

Den effektiva kurstiden är 3 timmar lång men med pauser och registrering så bör man räkna med c:a 4 timmar. Boka kursen hos oss så garanterar vi de bästa konferenslokalerna i stan och en fantastisk kursledare.

Steg 3 – Övningskör privat och skaffa körkort billigare

Alla körkortselever har olika förutsättningar, förmåga och erfarenhet av att köra bil. Men det som påverkar priset för ditt körkort allra mest och som du har möjlighet att påverka är hur många timmar du har övat privat.

Ju fler timmar du övar privat desto färre körlektioner behöver du på trafikskola. För att alla dina timmar övningskörning privat ska ge bästa möjliga effekt har vi i vår app – Mitt Körkort – gett dig och din handledare samma utbildningsplan som våra professionella trafiklärare använder.

Med appen får ni struktur på övningskörningen och samtliga körmoment du behöver behärska innan uppkörningen. Dessutom har vi gjort så att din trafiklärare på My Driving Academy kan se vad ni övat på hemma och på så sätt kan integrera övningskörningen med körlektionerna på vår trafikskola.

Allt för att ditt körkort ska bli billigare!

Steg 4 – Ta körlektioner med våra licensierade lärare

Blanda din privata övningskörning med körlektioner med våra licensierade trafiklärare. Alla våra trafiklärare är utbildade för att lära ut alla körmoment som du behöver kunna för att klara körkortet. Dessutom låter vi alla våra elever betygsätta våra lärare på RECO (se alla våra RECOs här!) för att du som elev ska känna dig extra trygg med att du får en av de bästa lärarna i branschen.

Hos oss kör du alltid 80 min (dubbellektioner) för att få ut så mycket som möjligt av varje lektion. Vi har även hämta/lämna service i området runt våra startpunkter samt att alla våra lärare erbjuder tider även på kvällar och helger till samma pris!

Steg 5 – Plugga all körkortsteori du behöver, helt utan böcker!

I takt med att du börjar övningsköra bör du se till att du övar på körkortsteorin i samma utsträckning.

My Driving Academy Online innehåller teorifrågor, simulerade körövningar, teorilektioner med berättarröst och autentiska teoriprov med slumpade frågor. All teori du behöver (filmer, övningar, tester) för endast 99 kr/mån.

I vår app – Mitt Körkort – har vi utvecklat 1000 körkortsfrågor som liknar trafikverkets frågor med 4 svarsalternativ samt en förklarande teoritext som hjälp. När du svarat rätt på en fråga markeras den som ”learned” och när du svarat rätt två gånger i rad markeras den som ”Mastered”. Av våra elever som har ”Mastered” mer än 900 av frågorna klarar c:a 90% det slutliga kunskapsprovet!

Steg 6 – Riskettan är den första obligatoriska kursen

Precis som namnet antyder handlar riskutbildningen om att lära ut vilka risker som finns i trafiken, speciellt med hänsyn till ditt eget agerande.

En stor anledning till att riskutbildningen finns är på grund av Nollvisionen. Detta är ett mål som regeringen har satt upp och som lanserades 1997 där visionen är att inga personer ska dö eller skadas svårt i trafiken, något som ställer höga krav på våra vägar, trafikregler och framförallt på förarna.

Riskettan är den teoretiska delen av riskutbildningen och är en obligatorisk del av din körkortsutbildning. Det är en kurs där du får lära dig om riskerna med alkohol, droger, trötthet och andra sake som kan försämra eller påverka din körförmåga.

Steg 7 – Halkbanan är den andra obligatoriska kursen

Halkbanan eller Risktvåan som den också kallas är den andra och den praktiska delen av den obligatoriska riskutbildningen. Detta är både en rolig och nyttig kurs där du får möjligheten att på ett inhägnat område lära dig att behärska bilen under svåra vägförhållanden.

My Driving Academy samarbetar med de bästa i branschen som har specialiserat sig på just halkbana. Du bör ha kommit en bit i din körkortsutbildning innan det är dags att göra Risktvåan. När du och din trafiklärare tycker att du är redo bokar du en tid via vår app Mitt Körkort.

Steg 8 – Utbildningskontroll är ett nyttigt genrep

Alla elever som kör med oss behöver göra en godkänd utbildningskontroll innan de slutliga körkortsproven. När din trafiklärare har godkänt dig på samtliga körmoment bokar ni tillsammans in en utbildningskontroll. Detta är en lektion där vi ”fejkar” en uppkörning.

Du kör med en ny lärare som låter dig gå de vanligaste momenten som dyker upp på en uppkörning. Dels får du testa hur det känns när nerverna börjar komma in i bilden lite grann och samtidigt får vi chansen att bedöma om du är redo för körkortsproven.

Steg 9 – Äntligen redo att boka dina körkortsprov!

Grattis – efter många timmar av träning och studier har du äntligen tagit dig igenom alla förberedelser och blivit godkänd på din utbildningskontroll. Nu är det ”bara” de sista körkortsproven kvar – Teoriprovet (kunskapsprovet) och Uppkörningen (förarprovet).

Dessa bokar man samtidigt. Om du INTE kör med My Driving Academy bokar du ett ”Privat prov” på egen hand via trafikverkets hemsida. Kör du med oss så bokar vi ett ”trafikskolprov” åt dig. Fördelen med det är att vi har många fler uppkörningstider att välja mellan och dessutom får du köra upp med samma bil som du övningskört med.

Steg 10 – Så här klarar du ditt teoriprov

Teoriprovet (eller kunskapsprovet som det egentligen heter) gör du med hjälp av en dator i någon av trafikverkets lokaler. Provet består av 70 frågor och har upp till 6 olika svarsalternativ. Endast ett av svarsalternativen är korrekt. Du har 50 minuter på dig att svara på så många frågor som möjligt och du ska svara rätt på minst 52 st för att bli godkänd.

My Driving Academy Online  – Här får du all teori du behöver (filmer, övningar, tester) för endast 99 kr/mån.

Mitt Körkort – När du känner att du är redo – testa dig själv med vår app Mitt Körkort där du hittar 1 000 teorifrågor – helt gratis! Kommer du att känna igen dig och har du ”Bemästrat” mer än 900 av våra 1000 frågor så klarar du provet till 90% sannolikhet. Klarar du teoriprovet har du 4 månader (jus nu 6 månader pga pandemi) på dig att klara uppkörningen

Lycka till!

Steg 11 – Klara körprovet
och körkortet är ditt!

Har du klarat kunskapsprovet så är körprovet  det sista steget. Uppkörningen gör du på någon av Trafikverkets lokaler tillsammans med en av deras förarprövare.

Typiskt sett så inleds uppkörningen med en säkerhetskontroll av bilen följt av en körtur på c:a 30-40 minuter där du förväntas kunna följa instruktionerna och visa att du behärskar de viktigaste körmomenten. Förarprövaren meddelar med en gång efter avslutat körprov om du klarat det eller inte.

Har du klarat det (och du har klarat teoriprovet sedan tidigare) är körkortet ditt och du kan med en gång sätta dig själv i bilen för första gången!

GRATTIS!

Steg 12 – Kör extra försiktigt under prövotiden

Nu har du äntligen klarat ditt körkort och det innebär att du kan både trafiksäker körning och teori bättre än de flesta bilister ute på vägarna. Men tänk på att du har prövotid under dina första 2 år som körkortsinnehavare. Det innebär att Transportstyrelsen tar hårdare på eventuella trafikförseelser och om du mot förmodan skulle få ditt körkort indraget så måste du göra om ditt förarprov.