5 pinsamma saker du gjort under övningskörning - My Driving Academy

5 pinsamma saker du gjort under övningskörning

Att sätta sig i en bil är för många inledningsvis väldigt läskigt och nervöst. Att det då blir fel ibland är inte konstigt och händer oss alla. Här listar vi fem pinsamma missar som hänt under övningskörning – såväl privat som på körskola. Vilken eller vilka känner du igen dig i?

Motorstopp: Att få motorstopp har hänt oss alla, vissa fler gånger än andra. Många gånger sker det såklart på sämsta tänkbara ställe, med tutande bilar bakom sig och en kö som bara blir längre och längre. Motorstopp mitt i Stockholm på Sveavägen/Odenplan kan man drömma mardrömmar länge om! I sådana situationer gäller det att behålla lugnet och inte påverkas av omgivningen som ibland kan vara stressig.

Rondeller: Rondeller, eller cirkulationsplatser, kan vara skräckinjagande för många övningskörare. Att bromsa, växla, kolla sidospeglar och blinka kan helt enkelt bli för mycket ibland. Har du råkat köra för snabbt igenom en rondell utan att växla? Eller kört flera varv för att du är osäker på vart du ska? Du är inte ensam!

Backa: Att backa är ett av de svåraste momenten vid bilkörning. Många upplever att de då tappar kontroll över bilen och har svårt med svängradie och bilens position. Se upp så du inte fokuserar allt för mycket på att titta bakåt så att bilens front tar i exempelvis bilarna parkerade sidan om din!

Tvärbroms: ”Var lätt på foten och tryck ner bromsen försiktigt” har du kanske hört? Men vad gör man när man glömmer att man ska svänga och istället för att ta det säkra och fortsätta fram slänger sig på bromsen så gummit skriker? Om blickar från handledare kunde döda.

Möte på smal väg: Att vara ute och köra på landsvägar kan vara både rogivande och idylliskt. Men att få möte med en stor traktor på en smal väg är inte det roligaste. Gör då inte som vissa gör, det vill säga köra av vägen för att släppa förbi traktorn. Åkern kan vara både geggig och full av vassa stenar. Planera istället din körning och stanna i tid vid en mötesplats. Då blir både du och traktorföraren glada och du slipper spendera kvällen med att tvätta bilen.

Tänk på: Du lär dig av dina misstag. Det viktiga är att du inser att det är misstag och att du reflekterar och lär av dem! Kontakta oss på My Driving Academy idag om du vill ha hjälp med att ta ditt körkort.