Om falska sajter, vårfloder och vikten av att ha rätt däck - My Driving Academy

Om falska sajter, vårfloder och vikten av att ha rätt däck

Med sommaren runt hörnet är det en hel del man ska tänka på nu. Däckbytet från vinterdäck till sommardäck skedde exempelvis för några veckor sedan. I veckans blogg kommer vi även diskutera falska sajter som tar betalt för tjänster som oftast är gratis. Dessutom pratar vi om fenomenet vårfloden – vad är det och hur har du märkt av det?

Det ska du tänka på vid däckbyte

Bytet från vinterdäck till sommardäck markerar för många slutet på en lång och bister vinter. Sol, värme, uteserveringar och klarblå himmel gör någonting med oss – vi blir glada och det mesta i livet blir lättare. Den 15 april var det alltså sista dagen som det var tillåtet att använda dubbdäck. Inför ett däckbyte är det en del att tänka på – och det gäller att vara både noggrann och försiktig. Vid däckbyte gäller det att:

 

  • Planera däckbytet i tid! Då slipper du stress, kö och problem.
  • Kontrollera mönsterdjupet! 1,6 millimeter är djupet som gäller på sommardäck. Tänk på att regelbundet kolla mönsterdjupet på dina däck för att undvika risk för sladd när du bromsar eller svänger.
  • Efterdra dina hjulbultar! Att efterdra dina hjulbultar är viktigt – oavsett om du byter däcken själv eller på verkstad. Då minimerar du risken att något hjul lossnar under färd och skadar dig eller dina medtrafikanter.

 

Vad är vårflod och hur märker du av det?

Den senaste tiden har Sverige drabbats av vårfloden ? ett fenomen som uppstår på våren när snön smälter. Den senaste tiden har det varit både klass 1- och 2-varningar för höga flöden i mellersta Sverige, vilket påverkar trafiken avsevärt. När snö och is smälter på våren ökar mängden vatten i mark, sjöar och vattendrag vilket orsakar vårflod. Faktorer som orsakar en vårflod är alltså:

  • Stort snölager
  • Snabb avsmältning
  • Regn

För boende i områden med vårflod kan det vara besvärligt då den kan orsaka stora översvämningar och skador på hus och dylikt. För dig som trafikant kan det innebära fara då det står vatten på vägen vilket gör att du inte kan ta dig fram på ett säkert sätt. Planera därför din körning och ta inga onödiga risker om det är vatten på vägen.

Varning för falsk trafiksajt – tar betalt för tjänster som oftast är gratis

Konsumentverket har den senaste tiden fått in många anmälningar av sajten trafikenheten.se. Detta eftersom många trott att de kommit till Transportstyrelsen när de i själva verket hamnat hos en privat aktör som tagit betalt för tjänster som är gratis hos myndigheten. Nu har Konsumentombudsmannen stämt företaget som vill att domstolen stoppar sajten omedelbart.

Hur fungerar det?

Många har trott att de kommit till Transportstyrelsen när de sökt på webben efter den tjänst de behövt göra – som exempelvis beställning av en ny registreringsskylt. Genom att använda sig av Google Adwords har den falska sajten hamnat högst upp vid sökningar – vilket gör att många trycker sig in på hemsidan. Väl inne på sajten dyker ett formulär upp och till en kostnad av 495 kronor erbjuds tjänster som för det mesta är helt gratis hos myndigheterna.

Vad säger lagen?

Det är inte olagligt att ta betalt för en tjänst som är gratis, men det måste vara tydligt att konsumenten har kommit till ett företag som tar betalt – och inte till en myndighet. Hemsidan har också saknat, eller haft felaktig, information om ångerrätt och kontaktuppgifter till företaget, vilket strider mot lagen.

Budskapet till våra läsare är alltså: se upp med vad du klickar dig in på för trafiksajter!

Är du intresserad av att veta mer om My Driving Academy? Kontakta oss redan idag för att se hur vi kan hjälpa just dig ta ditt efterlängtade körkort!