Vad betyder egentligen dieselförbudet för dig som bor i stan? - My Driving Academy

Vad betyder egentligen dieselförbudet för dig som bor i stan?

Regeringen har beslutat att kommuner i Sverige kan införa miljözoner för lätta fordon, från och med 2020, och dieselbilar säljs i rasande fart på Blocket. Men vad betyder egentligen dieselförbudet? Och kommer dieselbilar att förbjudas? Vi reder ut alla frågetecken här.

Vad innebär miljözonerna?

Uppdelningen är gjord i tre olika zoner där det blir strängare regler ju längre ut i zonerna du kommer. I zon 1 regleras tunga fordon. Det kan vissa kommuner runt om i Sverige göra redan idag när det kommer till lastbilar och fordon. Hela 8 kommuner har valt att göra det redan. Idag innebär det att tunga fordon i utsläppsklass euro 5 och högre får köra i zonen till slutet av 2020. Efter 2020 är det utsläppsklass euro 6 och uppåt som får köra där. I zon två gäller samma krav men för personbilar. Från och med 2022 är det endast euro 6 som gäller. Den tredje zonen är den tuffaste. Där får bara renodlade elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar i euro 6 köra. De tredje zonerna kommer troligtvis innefatta stadskärnorna.

När införs zonerna?

Från och med 2020 är det upp till varje kommun i Sverige att införa miljözoner. Från och med 2022 kommer de däremot att införas sanktioner mot de som bryter mot reglerna. Straffet för att köra i en zon du inte får vara i med din bil är böter. Det har föreslagits att överträdelser ska förhindras med vägkameror och parkeringsvakter.

Vilka bilar förbjuds?

Det kommer innebära en del regleringar, men inte allt för många förbud. Det är helt enkelt så här: i zon tre kommer alltså alla dieselbilar att förbjudas och i zon två är det alla dieselbilar som inte uppfyller euro 6. Men det är alltså upp till alla kommuner att var för sig införa miljözonerna.

Vill du veta mer om My Driving Academy? Kanske är du nyfiken på att ta körkort, eller så vill du bara veta mer om vår utbildningsplan och hur vi kan hjälpa dig. Hör av dig redan idag så hittar vi en lösning som passar båda parter!