Det här ska du tänka på vid halkkörning! - My Driving Academy

Det här ska du tänka på vid halkkörning!

Snart kommer snön att börja falla, vilket kan vara väldigt härligt! På vägarna kan snön och kylan dock innebära en del halka, vilket i sin tur kan vara lite läskigt? Därför tipsar vi här om vad du kan tänka på vid halkkörning.

Använd vinterdäck

Först och främst? använd vinterdäck! Det är en förutsättning för att kunna hantera vägunderlaget under vintrarna över huvud taget. Sedan ska det såklart tilläggas att halka även kan uppstå under sommarhalvåret, du kan till exempel få vattenplaning eller liknande. Men sanningen är att majoriteten av halkolyckorna sker under vintern. Då är det viktigt att vara förberedd med vinterdäck för din egna och andras skull!

Kör långsamt

Det bästa sättet att parera halkan på är att köra långsamt. Hela risken försvinner inte men du får en mycket bättre chans att hantera halkan. Det handlar till stor det om att bromsen har svårare att ta sig när det är halt och därför ökar chanserna att kunna stanna i tid om du kör långsamt. Bilen blir helt enkelt lättare att köra.

Läs mer: Det ska du tänka på när det är vinter och kallt ? 6 tips och råd för dig som kör bil

Ta det väldigt lugnt

Det är lätt hänt att vi överskattar oss själva på vägen ibland. Under perioder som det är torrt på vägen går det väldigt bra och då tror vi att vi klarar allt. Problemet är att när halkan är framme spelar inte din körtalang alltid lika stor roll. Därför är det viktigt att ta det lugnt och inte göra några hastiga rörelser. Det är ofta en naturlig reaktion att svänga snabbt för att vi tror att vi på det sättet tar kontroll över situationen, men istället riskerar vi att tappa greppet och friktionen mellan underlaget och hjulen. Då kan bilen börja glida. Istället är det bättre att betrakta sig själv som en nybörjare och ta det lugnt när det är halt!

Var uppmärksam på vägen

När det är halt ute kan det även vara fördelaktigt att vara extra uppmärksam på hur vägen ser ut. Hur långt bort är kurvan? När behöver jag sakta ner? Vid torrt underlag kan du lita mer på bilen och vägen. När det är halt däremot kan du behöva vara lite mer beräknad. Eftersom svängarna blir långsammare när det är halt kan du behöva identifiera kurvor tidigare för att sedan svänga lite tidigare.

Läs mer: Vinterns regler – slipp böter och onödiga risker

Eftersom halka är ett faktum i vårt kalla land är det också en obligatorisk del av körkortsutbildningen. Det är viktigt att kunna hantera bilen när underlaget sviker så det examineras under Risktvåan som är den andra delen i den obligatoriska riskutbildningen.