Har du koll på trafikreglerna? 7 bortglömda regler som kan ge böter - My Driving Academy

Har du koll på trafikreglerna? 7 bortglömda regler som kan ge böter

De flesta av oss har koll på vanliga trafikregler som exempelvis högerregeln och väjningsplikt. Men det finns faktiskt en del trafikregler som färre känner till – och som kan ge dryga böter om du bryter mot dem.

Blinka ut ur cirkulationsplats

Faktum är att du är skyldig att blinka när du kör ut från en cirkulationsplats. Det är inget du ska göra av ren artighet eller för att vara övertydlig – det är en skyldighet. Har du otur kan en utebliven blinkning resultera i böter på 500 kronor. Bonusinformation: en rondell är bara navet i cirkulationsplatsen, alltså det som ofta är täckt med gräs eller grus.

Tuta? Om situationen kräver

Du kan naturligtvis inte åka omkring och tuta hur som helst och när du vill, men det finns faktiskt situationer då du är skyldig att trycka lite på tutan. Om en situation som kräver att du behöver varna medtrafikanter skulle uppstå så ska du enligt trafikreglerna varna med ljud- eller ljussignal.

Varva motorn

Somliga har en förkärlek för att låta allmänheten lyssna på de egna motorerna i lite allt för hög utsträckning. Att medvetet varva motorn på ett överdrivet sätt kan ge böter på 1 000 kronor om en polis ertappar dig. Du har då ”åstadkommit onödigt buller med motordrivet fordon.”

Välj rätt fil

Om du kör långsamt på en väg med hastighetsbegränsning över 70 km/h måste du faktiskt välja det körfält längst till höger, såvida det är tillgängligt. Körning under hastighetsgränsen i vänster fil kan kosta dig böter och kan dessutom utgöra en fara i trafiken. Om hastighetsbegränsningen är 70 km/h eller lägre får föraren själv välja körfält.

Snigelfart kan ge böter

Alla känner till att fortkörning kan ge dryga böter och i värsta fall kan körkortet också dras in. Men även orimligt låg fart kan ge böter. Trafikreglerna säger att körningen ska anpassas så att man inte stör andra medtrafikanter eller trafiken i allmänhet ? och körning i snigelfart kan definitivt vara ett störningsmoment eller skapa onödig fara i trafiken.

Släpp fram utryckningsfordon

Du är skyldig att lämna fri väg eller stanna för att underlätta framkomligheten för ett utryckningsfordon. Människors liv kan stå på spel så 1 500 kronor i böter för den som inte lämnar fri väg för ett utryckningsfordon är nästan i underkant.

Stanna för kollektivtrafik

Om vägens hastighetsgräns är 50 km/h eller lägre har du faktiskt skyldighet att lämna företräde för kollektivtrafik som exempelvis bussar. Så om du ser en buss som blinkar ut från en hållplats ska du enligt reglerna ge bussen företräde – annars kan det bli 1 000 kronor i böter.

Vill du prata mer om trafikregler, körstilar eller är du kanske intresserad av att veta mer om My Driving Academy? Kontakta oss idag via vår hemsida, telefon eller sociala medier.