Nytt år, nya mål! Risk1 och Risk 2 - My Driving Academy

Nytt år, nya mål! Risk1 och Risk 2

Är det äntligen dags att ta steget mot friheten och kanske nya möjligheter till jobb!

 

Vi hjälper dig HELA vägen genom några enkla steg.

 

Välkommen till del 3 av en serie i 4 delar

 

Nu är du äntligen igång och med blicken i horisonten och om du sitter på en motorcykel, kanske lite vind i kläderna så är känslan på topp! du börjar känna att du fått koll på läget och då är det dags att ta dina riskutbildningar. I detta avsnitt går vi igenom både Riskettan och Risktvåan.

Vad är Riskettan?

Riskettan är den första och teoretiska delen av den obligatoriska riskutbildningen. Riskettan är 3 timmar lång enligt lag och du går i en grupp med maximalt 16 deltagare.  Precis som namnet antyder handlar riskutbildningen om att lära ut vilka risker som finns i trafiken, speciellt med hänsyn till ditt eget agerande. En stor anledning till att riskutbildningen finns är på grund av Nollvisionen. Detta är ett mål som regeringen har satt upp och som lanserades 1997 där visionen är att inga personer ska dö eller skadas svårt i trafiken, något som ställer höga krav på våra vägar, trafikregler och framförallt på förarna.

 

Hur går Riskettan-kursen till?

Hos oss har man inte tråkigt! Vi vet….. kursen är i tid lååång. Den är enligt lag minst 180 minuter (3 timmar). Men ho oss kommer tiden flyga förbi! Vi arbetar med aktivt deltagande och ni kommer i grupper få hitta information och diskutera olika ämnen. Läraren kommer vara med och stötta och hjälpa till att föra dialogerna vidare.  Tillsammans blir vi alla smartare och bättre förberedda i trafiken!

 

Detta ska du ha lärt dig efter riskutbildning 1

Efter riskutbildning del 1 ska du känna till hur alkohol, droger och trötthet påverkar din kropp och din körförmåga. Du ska veta vilka konsekvenserna kan bli om du kör påverkad och hur du kan undvika eller hindra andra från att ta onödiga risker i trafiken. Du får även lära dig om:

  • Risker och konsekvenser
  • Påverkan på kroppen
  • Regler för rattfylleri
  • Regler för trötthet
  • Vilka faktorer som kan påverka dig (telefoner, andra passagerare)

 

Separat Risketta för motorcykelkörkort

Även blivande mc-förare måste genomgå riskettan för att få ett körkort. Denna kurs räknas som en separat riskutbildning, vilket innebär att du måste genomgå den även om du tidigare har gjort riskettan för personbil. Olycksrisken för motorcykel är betydligt högre och annorlunda än för personbil och därför är även innehållet i riskettan annorlunda.

 

Risktvåan – för bil

Vad är Risktvåan?

Risktvåan, även kallad Halkbana om man kör bil, är den andra delen av den obligatoriska riskutbildningen och är ett praktiskt moment.

Syftet med att göra riskutbildning 2 är för att du ska förstå konsekvenserna av dina val i trafiken.  Det är dina val som avgör om du hamnar i allvarliga och farliga situationer och riskerar att tappar kontrollen över bilen. Tappa kontrollen kan man göra av flera olika orsaker men den orsak som oftast relateras till är vinterväglag.  Så i ett land som Sverige får vi räkna med förrädiskt halt vägunderlag under vintern, med andra ord kommer du förmodligen någon gång råka ut för att bilen får sladd på vägen. Då gäller det att veta hur det känns så kanske du är bättre förberedd på vad du ska göra.

 

Detta ska du ha lärt dig efter riskutbildning 2

Risktvåor kan se lite olika ut beroende på anläggning. En del anläggningar har välutvecklade säkerhetshallar med tippbilar som du kan få prova att hänga upp och ner i, en våg som visar vad du väger i olika hastigheter om du krockar och och mycket mer. Andra anläggningar kan vara lite mindre och luta sig mer på föreläsningsmaterial. Vad alla anläggningar har är en körbana där du kommer få uppleva fart och kontroll eller ja…. snarare bristen på kontroll.

Några känner sig nervösa inför riskutbildning 2 men det behöver du inte vara. Det finns egentligen inga tydliga förkunskapskrav inför utbildningen men du bör kunna hantera ett fordon utan problem. Klarar du inte av att komma upp i rätt hastighet så kommer du inte bli godkänd på kursen. Vi rekommenderar därför att du kommer förbi oss för en lektion innan du åker till din halka så vi får förbereda dig på vad du kan förvänta dig av kursen och vad kursen förväntar sig av dig.

 

Separat Risktvåa för motorcykelkörkort

Det kallas definitivt inte för halkbana när man är på 2 hjul! På en risktvåa för motorcykel så kommer du få både uppleva och öva på inbromsningar och undanmanöver i olika hastigheter men du kommer inte få uppleva den halkyta som används för bilarna.

 

 

När ska du ta kurserna?

Vi rekommenderar Risk1 i början av din utbildning men inte som det första du gör. Ett bra tips är att gå kursen när du börjar fokusera på trafikregler och andra trafikanter och inte så mycket på vad du gör med händer och fötter. Risktvåan bör du ta i slutet av din utbildning. Kanske någon vecka eller två innan ditt teoriprov. Tänk bara på att du måste gått båda kurserna innan du får gå på ditt teoriprov!

Kickstarta ditt år 2024 genom att boka din körkortsutbildning redan nu!

Våra erfarna lärare har gott om tid och du kan välja tider som passar dig bäst!

Välj din skola för att börja

My Driving Academy                     Mårtenssons Trafikskola