April, April - My Driving Academy

April, April

Trodde du det va vår?  Det trodde vi med!

 

Idag slog vädret till i sann ”April-anda”. Nästan så man fick lite hjulkänsla igen… 🤣🎄☃🚗🤣

 

Vi liksom många andra är djupt besvikna på detta bakslag av väder men förhoppningsvis så har du varit lika förutseende som oss! Vi har inte bytt däck än!

Oavsett om du har eller inte har körkort så kanske du är lite nyfiken på vad som faktiskt gäller när det kommer till vinterdäck

 

.

Så säger lagen om däck?

Låt oss börja med att titta på definitionen av vinterväglag

”Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig”.

Så vi kan väll lugnt säga att i större delar av vårt avlånga land så råder vinterväglag idag.

 

Så när krävs det att vi använder vinterdäck?

Vinterdäck 1 december–31 mars

”Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare”. 

Så mellan dessa datum ska vinterdäcken vara på när vinterväglag råder. Utöver det så finns det faktiskt ingen tvingande lag om att du i april måste ha vinterdäcken på. När det kommer till dubbdäck säger lagen följande:

Dubbdäck 1 oktober–15 april

”Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid”.

Även här finns det inget krav på varken dubbar eller tidpunkt på året.

 

Så låt dig inte luras!

Så fort solens strålar kikar fram och vårkänslorna rusar i kroppen så kör vi i ilfart till närmsta verkstad eller hissar upp bilen på garageuppfarten med domkraften fast vi alla vet att vädret kommer spela oss minst ett spratt innan vintern verkligen är slut!

Därför vill vi ge dig ett tips! Vänta med däckskiftet till slutet på april eller åtminstone tills den första halvan av denna förrädiska månad är slut.

Om du nu skulle finna dig i en situation där fåglarna kvittrade när du åkte till jobbet och du nu står där med sopkvasten och snöskyffeln i högsta hugg och dina sommardäck på. Gör både dig själv och alla andra i trafiken en björntjänst. Låt bilen stå och skotta dig fram till närmsta busshållplats istället! Troligen kommer snön vara borta tills imorgon eller kanske om två dagar men det är inte värt den högst troliga skräckfyllda upplevelse som kan komma om du ska glida omkring i trafiken bara för att eventuellt lyckas ta dig hela vägen hem.

Och till dig som inte ännu tagit körkort eller precis börjat!

 

Missa inte din sista möjlighet att får träna vinterkörning innan din uppkörning för nästa gång det snöar kanske du får klara dig helt själv!

 

Boka din körkortsutbildning redan nu!

Våra erfarna lärare har gott om tid (just nu) så du kan välja tider som passar dig bäst!

Välj din skola för att börja

My Driving Academy                     Mårtenssons Trafikskola

 

källa https://www.transportstyrelsen.se/vinterdack