Förarprov - Boka körprov | My Driving Academy

Steg 11 – Så här klarar du ditt förarprov!

Körprovet (eller förarprovet som det egentligen heter) gör du hos Trafikverket inför en av deras förarprövare. De låter dig vanligtvis börja med att göra en säkerhetskontroll av bilen.  Därefter gör ni en körtur på c:a 30-35 minuter där du får visa att du kan följa instruktionerna och att du behärskar de viktigaste körmomenten.

Ha koll på teorin inför förarprovet

Vi vet att du pluggar körkortsteori i huvudsak för att du ska klara kunskapsprovet. Men det finns en anledning till varför den är så viktig. Har du koll på körkortsteorin kommer din körning bli både enklare och bättre. Genom vår app – ”Mitt Körkort” – har vi tagit fram 1000 teorifrågor som är kvalitetssäkrade av våra licensierade trafiklärare och som täcker samtliga delar av körkortsteorin. Dessutom påminner de om både frågorna och utformningen i trafikverkets prov. Har du ”Bemästrat” nästan alla dessa frågor (vilket i vår app innebär att du har svarat rätt två gånger i rad på en och samma fråga) vet vi att du sannolikt kommer att klara kunskapsprovet. Ladda ner appen gratis och testa! Vill du sedan få tillgång till alla 1000 frågor och kunna öva obegränsat så behöver du betala för den fulla versionen.

 

Öva på alla moment innan du kör upp

En förarprövare kommer bara kunna kontrollera en del av alla körmoment som man som förare behöver kunna. Men under ett förarprov hinner man täcka en stor del av alla moment och dessutom vet man inte vilka moment som kommer att komma. Så för att vara redo bör man, inte minst inför sitt kommande bilkörande, ha klarat av alla moment under sin utbildning. För att hjälpa alla körkortselever, både våra egna och privatister, har vi delat med oss av vår egen utbildningsplan i vår app – Mitt Körkort. Här är samtliga körmoment uppdelade på 16 kapitel med en kort beskrivning av vad som krävs för att bli godkänd samt möjlighet för både dig, din handledare och din trafiklärare att kommentera och godkänna varje moment. Har du blivit godkänd på nästan alla körmomenten vet vi att sannolikheten är stor att du ska klara förarprovet.

 

Öva där du ska köra upp

Eftersom uppkörningen oftast sker runtomkring Trafikverkets lokaler är det väldigt smart att ha övningskört i området innan. Då har du koll på vilka småvägar, vägmärken och trafiksituationer som finns i detta område. Informera gärna din trafiklärare i vilken kommun du vill köra upp så att ni kan öva någon gång i det området.

 

Fokusera extra på de grundläggande momenten

Under uppkörningen kan du räkna med att få genomföra några av grundmomenten – backning, parkering (ofta fickparkering) samt start i uppförsbacke. Att växla, bromsa, gasa och starta är grundläggande för att få körkort, se till att dessa moment sitter i ryggmärgen.

 

Titta i speglarna

Visa förarprovaren att du har koll när du kör. Se till att ofta kolla i backspeglarna och sidospeglarna. Detta visar att du är uppmärksam på dina medtrafikanter och är en säker och trygg förare som alltid tar det säkra före det osäkra.

Kör upp med den bil du övat med

Olika bilar känns olika att köra, även för erfarna förare. Dragläge, sikt och sittställning kan variera betydligt. Därför är det en stor fördel att få köra upp med samma bil som du övningskört med. Om du är elev hos My Driving Academy och har bokat in ett skolprov (du har uppfyllt våra krav på förberedelser) bokar vi alltid in din bil och din lärare så att allt är så likt en vanlig körlektion som möjligt.

 

Kom uppvärmd till förarprovet

De elever som kör upp med My Driving Academy bokar vi in på en dubbellektion med elevens bil och trafiklärare. På så sätt kan eleven i lugn och ro övningsköra hela vägen till trafikverket och dessutom en stund i området där förarprovet troligtvis kommer att genomföras. På så sätt hinner eleven komma in i körningen och den värsta nervositeten hinner lägga sig.

 

Kör som vanligt

Tänk och kör precis som du gjort med din trafiklärare så kommer det gå utmärkt.

 

Se till att vara ordentligt utvilad

Även om det kan vara svårt att sova dagen innan uppkörningen, rekommenderar vi ändå att du går och lägger dig tidigt. Att vara pigg när du anländer till trafikverket är tillsammans med nervositet det enda du kan påverka så här nära inpå.

 

Häng inte upp dig på mindre misstag

Ett och annat mindre misstag är helt okej – bli inte förstörd om du råkar göra någon mindre miss, exempelvis om du inte klarar av fickparkeringen. Kör på som vanligt. Förarprövaren är inte där för att sätta dit dig, det viktigaste är att du är en säker förare i trafiken.

Och ta ett djupt andetag – kom ihåg, du skulle inte få genomföra uppkörningen om din trafiklärare inte bedömt att du är redo. Lita och tro på dig själv!

OCH KOM IHÅG – Ta med giltigt ID samt glasögon/linser om du angett det i ditt körkortstillstånd!