Förarprov - Boka körprov | My Driving Academy

Förarprov

Så här klarar du ditt körprov!

Ditt körprov (eller förarprovet som det egentligen heter) gör du hos Trafikverket inför en av deras förarprövare. De låter dig vanligtvis börja ditt körprov med att göra en säkerhetskontroll av bilen.  Därefter gör ni en körtur på c:a 30-35 minuter där du får visa att du kan följa instruktionerna och att du behärskar de viktigaste körmomenten.

Ha koll på teorin inför ditt förarprov

Vi vet att du pluggar körkortsteori i huvudsak för att du ska klara kunskapsprovet. Men det finns en anledning till varför den är så viktig. Har du koll på körkortsteorin kommer din körning bli både enklare och bättre. Vår app, Mitt Körkort, erbjuder ett 2-delat teoripaket. 1000 teorifrågor som är kvalitetssäkrade av våra licensierade trafiklärare och som täcker samtliga delar av körkortsteorin. Dessutom påminner de om både frågorna och utformningen i trafikverkets prov. Har du ”Bemästrat” nästan alla dessa frågor (vilket i vår app innebär att du har svarat rätt två gånger i rad på en och samma fråga) vet vi att du sannolikt kommer att klara kunskapsprovet.

I “Plugga”-portalen har du tillgång till en komplett plattform för körkortsteori, uppdelad i roliga och interaktiva kapitel. Bemästra din körkortskunskap genom frågesporter, spel och övningar. Var som helst, när som helst.

Inga rullande prenumerationer! En engångsbetalning på 1499 SEK ger dig obegränsad tillgång till all körkortsteori!

 

Öva på alla moment innan du kör upp

En förarprövare kommer bara kunna kontrollera en del av alla körmoment som man som förare behöver kunna. Men under ett förarprov hinner man täcka en stor del av alla moment och dessutom vet man inte vilka moment som kommer att komma. Så för att vara redo bör man, inte minst inför sitt kommande bilkörande, ha klarat av alla moment under sin utbildning. För att hjälpa alla våra körkortselever, samtliga körmoment uppdelade på 16 kapitel med en kort beskrivning av vad som krävs för att bli godkänd samt möjlighet för både dig, din handledare och din trafiklärare att kommentera och godkänna varje moment. Har du blivit godkänd på nästan alla körmomenten vet vi att sannolikheten är stor att du ska klara ditt förarprov.

 

Öva där du ska köra upp

Eftersom uppkörningen oftast sker runtomkring Trafikverkets lokaler är det väldigt smart att ha övningskört i området innan. Då har du koll på vilka småvägar, vägmärken och trafiksituationer som finns i detta område. Informera gärna din trafiklärare i vilken kommun du vill köra upp så att ni kan öva någon gång i det området.

 

Fokusera extra på de grundläggande momenten

Under ditt körprov kan du räkna med att få genomföra några av grundmomenten – backning, parkering (ofta fickparkering) samt start i uppförsbacke. Att växla, bromsa, gasa och starta är grundläggande för att få körkort, se till att dessa moment sitter i ryggmärgen.

 

Titta i speglarna

Visa förarprovaren att du har koll när du kör. Se till att ofta kolla i backspeglarna och sidospeglarna. Detta visar att du är uppmärksam på dina medtrafikanter och är en säker och trygg förare som alltid tar det säkra före det osäkra.

Kör upp med den bil du övat med

Olika bilar känns olika att köra, även för erfarna förare. Dragläge, sikt och sittställning kan variera betydligt. Därför är det en stor fördel att få köra upp med samma bil som du övningskört med. Om du är elev hos My Driving Academy och har bokat in ett skolprov (du har uppfyllt våra krav på förberedelser) bokar vi alltid in din bil och din lärare så att allt är så likt en vanlig körlektion som möjligt.

 

Kom uppvärmd till ditt körprov

De elever som kör upp med My Driving Academy bokar vi in på en dubbellektion med elevens bil och trafiklärare. På så sätt kan eleven i lugn och ro övningsköra hela vägen till trafikverket och dessutom en stund i området där förarprovet troligtvis kommer att genomföras. På så sätt hinner eleven komma in i körningen och den värsta nervositeten hinner lägga sig.

 

Kör som vanligt

Tänk och kör precis som du gjort med din trafiklärare så kommer det gå utmärkt.

 

Se till att vara ordentligt utvilad

Även om det kan vara svårt att sova dagen innan uppkörningen, rekommenderar vi ändå att du går och lägger dig tidigt. Att vara pigg när du anländer till trafikverket är tillsammans med nervositet det enda du kan påverka så här nära inpå.

 

Häng inte upp dig på mindre misstag

Ett och annat mindre misstag är helt okej – bli inte förstörd om du råkar göra någon mindre miss, exempelvis om du inte klarar av fickparkeringen. Kör på som vanligt. Förarprövaren är inte där för att sätta dit dig, det viktigaste är att du är en säker förare i trafiken.

Och ta ett djupt andetag – kom ihåg, du skulle inte få genomföra uppkörningen om din trafiklärare inte bedömt att du är redo. Lita och tro på dig själv!

OCH KOM IHÅG – Ta med giltigt ID samt glasögon/linser om du angett det i ditt körkortstillstånd!

 

Boka förarprov

Alla körprov bokas och genomförs hos Trafikverket. Du som elev har två alternativ för hur du vill boka och genomföra ditt körprov – skolprov eller privat prov.

1. Skolprov

Vid skolprov hjälper vi dig att boka ditt körprov. Då får du tillgång till tider som är öronmärkta för trafikskolor vilket kan underlätta för att hitta en passande tid i närtid. Samtidigt som vi bokar in ditt körprov bokar vi även in en dubbellektion (2×80 min) med din trafiklärare. Då får ni tid att i lugn och ro värma upp på det aktuella övningsområdet där körprovet ska göras, därefter ni åker tillsammans till trafikverket, du får använda samma bil på själva körprovet som du övningskört med och sedan kör ni tillbaka till startpunkten efter avslutat körprov. Dessutom rekommenderar vi att trafikläraren åker med i baksätet under körprovet (men det är upp till eleven) för att förstå vilka eventuella moment eleven missat på så att eleven och läraren kan fokusera på dessa och snabbt vara redo för ett nytt körprov.

För att vi ska boka in dig på ett skolprov kräver vi att du har uppfyllt 3 saker

  • Vår trafiklärare ska ha godkänt dig på samtliga nödvändiga körmoment i vår utbildningsplan
  • Du ska ha genomfört en utbildningskontroll (ett genrep i form av en simulerad uppkörning med en annan av våra trafiklärare) och blivit godkänd
  • Du ska ha blivit godkänd på körkortsteorin i vår app.

2. Privat prov

Du kan alltid välja att när som helst boka ett privat körprov på egen hand. Det gör du i så fall på trafikverkets hemsida (https://fp.trafikverket.se/Boka/). De största skillnaderna jämfört med ett skolprov är att du:

  • Får ta dig till och från trafikverkets kontor på egen hand
  • Du har inte med dig din trafiklärare
  • Du får inte köra upp i den bil du har övningskört med utan får låna trafikverkets bil.