Prövotid körkort | My Driving Academy

Steg 12 – Vad gäller under prövotiden?

Under de första 2 åren som körkortsinnehavare har du en så kallad prövotid. Det innebär att Transportstyrelsen under denna period tar hårdare på eventuella trafikförseelser samt att du om du mot förmodan skulle får ditt körkort indraget behöver klara förarprovet på nytt.

Vad gäller under prövotiden?

Har du äntligen tagit körkort? Grattis! Att ha körkort innebär stor frihet och en riktigt häftig känsla. Nu kan du helt plötsligt köra bil genom Europa, åka till träningen på ett smidigt sätt och planera roliga roadtrips med vännerna. Men du har väl koll på att du har prövotid i två år?

Prövotiden är som en slags testperiod för nya förare, ett sätt för Transportstyrelsen att ha koll på att nyblivna förare sköter sig i trafiken. Du bedöms på samma sätt som alla förare men om körkortet skulle bli indraget behöver du göra om förarprovet för att återfå det. Prövotiden är två år och inte fem år vilket är ett rykte.

Om du följer alla trafikregler och kör som du lärt dig på trafikskolan behöver du aldrig oroa dig för att få körkortet indraget. Saker som fortkörning, böter, rattfylleri och krockar kan leda till indraget körkort. En skillnad om man jämför en person med prövotid och en person som haft körkort i många år är att personen med prövotid behöver göra om sitt förarprov vid mindre företeelser. Om en person som haft körkort länge skulle köra lite för fort leder det oftast till böter. Men har du prövotid får du böter plus att ärendet sedan tas vidare till Transportstyrelsen. Det är inte polisen som bedömer dig annorlunda utan Transportstyrelsen som har andra regler. De kan då kräva att du gör om förarprovet.

 

Regler som gäller även efter prövotiden

Förutom prövotiden finns det vissa andra regler som kan vara enkla att glömma bort, exempelvis att du har skyldighet att ta med dig körkortet när du kör bil. Skulle du hamna i en kontroll utan körkort kan du få böter, så se till att alltid ha det med dig.

Vissa trafikförseelser anses extra allvarliga och leder till att ditt körkort blir indraget även efter att prövotiden gått ut. De vanligaste är:

  • Du har kört vårdslöst i trafiken
  • Du har kört alkoholpåverkad
  • Du har smitit från en olycka
  • Du har gång på gång utfört trafikbrott
  • Du har kört över hastighetsbegränsningen
  • Du har struntat i trafikregler som rött ljus, stopplikt, omkörning vid övergångsställe eller liknande

Du kan även förlora ditt körkort på grund av andra anledningar som du inte direkt orsakar ute på vägarna. Exempel på det kan vara:

  • Du är opålitlig gällande nykterhet
  • Du har utfört andra brott än enbart trafikbrott
  • Du har en sjukdom eller skada som kan påverka din trafiksäkerhet

Kom ihåg att rattfylla inte bara innebär att du kör alkoholpåverkad. Om du kör bil när du är jättetrött och håller på att somna och skulle vara med om en olycka på grund av det kan du dömas på samma sätt som om du vore alkoholpåverkad. I korthet kan man säga att det är din skyldighet som bilförare att ha koll på om du är körduglig. Regler om alkohol och droger ska såklart alltid följas, men när det kommer till mindre självklara saker som exempelvis trötthet eller om du har en viss medicin, är det din skyldighet att bedöma om du är säker i trafiken.

 

Missförstånd om prövotiden

Ett vanligt missförstånd är att nyblivna förare bedöms hårdare i trafiken än förare som haft körkort längre. Detta är fel. Polisen bedömer alla trafikanter på samma sätt. Skillnaden är att Transportstyrelsen har andra regler gällande nya bilförare.

Det finns Ett annat rykte är att prövotiden skulle höjas till fem år, detta är inte heller sant. Prövotiden är två år, och syftar till att ha koll på nya förare så att trafiken blir så säker som möjligt. Detta är en fördel för alla som vistas på vägarna.

 

Njut av din frihet

Att oroa sig över prövotiden är inget du behöver göra. Följ trafikreglerna, kör i rätt hastighet och var en säker förare så kommer du aldrig bli av med ditt körkort. Och undvik ”dumma” misstag som felparkering eller fortkörning. Lycka till och kom ihåg, njut av din frihet!