MC-kort – Ta motorcykel-körkort nu | My Driving Academy

MC-kort 

Ta MC-körkort med oss, smidigt och tryggt!

Vi hjälper dig steg för steg från körkortstillstånd till dess att du har ditt MC körkort i handen. Med vår metod blir din resa mot körkortet både billigare och enklare!

Steg 0 – Körkortstillstånd är starten på ditt MC körkort

Det första du ska göra när du börjar fundera på MC-kort är att fixa ett körkortstillstånd. Du får nämligen inte sätta dig på en motorcykel i trafiken, varken privat eller på en trafikskola, utan att ha ett körkortstillstånd klart. För att få ditt körkortstillstånd behöver du göra två saker

1) Fylla i en ansökan hos transportstyrelsen

2) gå till en optiker och göra ett syntest.

Handläggningstiden hos transportstyrelsen varierar och beroende på dina förutsättningar kan det ta flera veckor innan du har ditt tillstånd. Så skaffa dig det redan idag så du slipper onödig stress och strul när det är dags för din första körlektion.

Steg 1 – Lär dig grunderna

Första steget är att lära dig behärska motorcykeln. Det får du göra i lugn och ro tillsammans med våra rutinerade trafiklärare. Du får lära dig allt från start och stopp till balans-, acceleration- och bromsövningar. För att få börja köra hos oss behöver du ha ett godkänt körkortstillstånd.

Steg 2 – Övningskör privat och ta ditt MC-körkort billigare

Alla elever har olika förutsättningar, förmåga och erfarenhet av att köra motorcykel. Men det som påverkar priset för ditt körkort allra mest och som du har möjlighet att påverka är hur många timmar du har övat privat. Ju fler timmar du övar privat desto färre körlektioner behöver du på trafikskola.

OBS! För att få övningsköra privat behöver du en handledare. En handledare på MC behöver INTE gå en handledarkurs (som för B-körkort) men behöver ansöka om handledarskap för A1/A2/A hos transportstyrelsen.

Steg 3 – Ta MC körlektioner med våra licensierade lärare

Blanda din privata övningskörning med körlektioner med våra licensierade trafiklärare. Alla våra trafiklärare är utbildade för att lära ut alla körmoment som du behöver kunna för att klara körkortet. Dessutom låter vi alla våra elever betygsätta våra lärare på RECO (se alla våra RECOs här!) för att du som elev ska känna dig extra trygg med att du får en av de bästa lärarna i branschen. Hos oss kör du alltid 80 min (dubbellektioner) för att få ut så mycket som möjligt av varje lektion. Vi erbjuder tider även på kvällar och helger till samma pris!

Steg 4 – Plugga all teori du behöver med vår app och få Digital MC teori.

I takt med att du börjar övningsköra bör du se till att du övar på körkortsteorin i samma utsträckning. Skriv till oss i chatten när du bokat vårt MC -paket så aktiverar vi din digitala teori i appen ”Körkort Nu”.

Du kan även komplettera dina kunskaper på övrig trafikteori samt få en bra träning på hur Trafikverkets prov fungerar i vår körkortsteori app – Mitt Körkort– där har vi majoriteten av den teori du behöver för att klara kunskapsprovet.

Vi har utvecklat 1000 körkortsfrågor som liknar trafikverkets frågor med 4 svarsalternativ samt en förklarande teoritext som hjälp. När du svarat rätt på en fråga markeras den som “learned” och när du svarat rätt två gånger i rad markeras den som “Mastered”. Av våra elever som har “Mastered” mer än 900 av frågorna klarar c:a 90% det slutliga kunskapsprovet! Men glöm inte att göra frågorna för MC i appen Körkort Nu!

Steg 5 – Riskettan är den första obligatoriska kursen

Precis som namnet antyder handlar riskutbildningen om att lära ut vilka risker som finns i trafiken, speciellt med hänsyn till ditt eget agerande. Riskettan är den teoretiska delen av riskutbildningen och är en obligatorisk del av din körkortsutbildning. Det är en kurs där du får lära dig om riskerna med alkohol, droger, trötthet och andra saker som kan försämra eller påverka din körförmåga.

OBS! Boka direkt hos oss men kursen hålls av vår partner Stora Holm, Hissinge.

Riskettan MC

Även blivande mc-förare måste genomgå Riskettan för att få ett körkort. Denna kurs räknas som en separat riskutbildning, vilket innebär att du måste genomgå den även om du tidigare har gjort Riskettan för personbil. Olycksrisken för motorcykel är betydligt högre och annorlunda än för personbil och därför är även innehållet i Riskettan annorlunda.

Steg 6 – Risktvåan är den andra obligatoriska kursen

Risk 2 för MC är den andra och den praktiska delen av den obligatoriska riskutbildningen. Detta är både en rolig och nyttig kurs där du får möjligheten att på ett inhägnat område lära dig att behärska motorcykeln under olika förhållanden. My Driving Academy samarbetar med de bästa i branschen som har specialiserat sig på just halkbana. Du bör ha kommit en bit i din körkortsutbildning innan det är dags att göra Risktvåan. När du och din trafiklärare tycker att du är redo bokar du en tid som passar dig direkt hos vår samarbetspartner.

Steg 7 – Boka körkortsprov MC

Grattis – efter många timmar av träning och studier har du äntligen tagit dig igenom alla förberedelser och blivit godkänd på din utbildningskontroll. Nu är det ”bara” de sista körkortsproven kvar – Teoriprovet (kunskapsprovet) och Uppkörningen (förarprovet). Dessa bokar man samtidigt.

Om du INTE kör med My Driving Academy: bokar du själv ett ”Privat prov” på egen hand via trafikverkets hemsida.

Om du kör med oss: Då bokar vi ett ”trafikskolprov” åt dig. Fördelen med det är att vi har många fler uppkörningstider att välja mellan och dessutom får du köra upp med samma motorcykel som du övningskört med.

Steg 8 – Så här klarar du ditt teoriprov

Teoriprovet (eller kunskapsprovet som det egentligen heter) gör du med hjälp av en dator i någon av trafikverkets lokaler. Provet består av 70 frågor och har 4 olika svarsalternativ. Endast ett av svarsalternativen är korrekt. Du har 50 minuter på dig att svara på så många frågor som möjligt och du ska svara rätt på minst 52 st för att bli godkänd.

Klarar du teoriprovet har du 12 månader på dig att klara uppkörningen. Lycka till!

Steg 9 – Klara körprovet och MC-körkortet är ditt! 

Har du klarat kunskapsprovet så är körprovet (eller förarprovet som det egentligen heter) det sista steget. Uppkörningen gör du på någon av Trafikverkets lokaler tillsammans med en av deras förarprövare. Typiskt sett så inleds uppkörningen med en säkerhetskontroll av motorcykeln följt av körning på manöverbana och sedan en körtur på c:a 30-40 minuter där du förväntas kunna följa instruktionerna och visa att du behärskar de viktigaste körmomenten. Förarprövaren meddelar med en gång efter avslutat körprov om du klarat det eller inte. Har du klarat det (och du har klarat teoriprovet sedan tidigare) är körkortet ditt och du kan med en gång sätta dig själv i sadeln för första gången! GRATTIS!

Steg 10 – Kör extra försiktigt under prövotiden

Nu har du äntligen klarat ditt MC körkort och det innebär att du kan både trafiksäker körning och teori bättre än de flesta motorcyklister ute på vägarna. Men tänk på att du har prövotid under dina första 2 år som MC-kortinnehavare. Det innebär att Transportstyrelsen tar hårdare på eventuella trafikförseelser och om du mot förmodan skulle få ditt MC-kort indraget så måste du göra om ditt förarprov.