Sparsam körning: Vad, hur och varför? - My Driving Academy

Sparsam körning: Vad, hur och varför?

Att lära sig sparsam körning och att köra bränslesnålt ingår i alla körkortsutbildningar. Men vad innebär det? Vad ska man tänka på?

Kör (mot) grönt!

Kärt barn har många namn: ecodriving, miljökörning, grön körning. Eller som vi kallar det: sparsam körning. I praktiken innebär alla de här begreppen samma sak. Genom att köra medvetet och ha kunskap om vilka körtekniker som drar minst bränsle belastar du miljön så lite som möjligt. Sparsam körning är ett moment som kontrolleras vid uppkörningen, då det är ett krav att visa att man kan köra bränslesnålt. Och tänk på att bränslesnål körning även håller nere på bensinkostnaderna.

Det finns många anledningar att köra grönt. Ur miljösynpunkt kan det ibland vara bättre att åka kollektivt eller ta cykeln dit man ska, men i vissa fall är man beroende av bilen. Elbilen, som är bättre ur en miljösynpunkt än bensindrivna bilar, är på uppgång och kommer att bli allt vanligare. Men elbilar är fortfarande dyra, och för de som inte har råd med en elbil (det vill säga ganska många av oss) finns det många bra tips och tricks för att köra så bränslesnålt som möjligt. Här kommer några av dem:

Planera din körning

Väldigt mycket handlar om planering. Titta dig omkring i god tid innan korsningar och cirkulationsplatser så kan du undvika onödiga stopp och avbrott i körningen. Det allra bästa är att hålla en så jämn hastighet som möjligt. Men planering kan också handla om att välja tider då man ger sig ut på vägarna. Kan du undvika rusningstrafiken och därmed minska risken att fastna i bilköer, så gör det. Kanske kan du prata med chefen om förändrade arbetstider, eller undvika att schemalägga dina aktiviteter då många andra är ute på vägarna?

Tänk på varvtalet

Ju lägre varvtal, desto mindre bränsleförbrukning. Tricket är att så snabbt som möjligt nå den eftersträvade hastigheten. Accelerera upp snabbt, hoppa över växlar när du kan och växla till exempel direkt från trean till femman. Det bästa är också att använda högsta möjliga växel i den hastighet man kör. När det gäller stadskörning i 50 km/h kan de flesta bilar köras på femmans växel, och en hel del bilar har även en sjätte växel som används vid högre hastigheter.

Start-stopp-funktion

Nyare teknik gör det lättare att köra miljövänligt och det kommer fler och fler funktioner som uppmanar till bränslesnål körning. I många nyare bilmodeller finns något som kallas för start-stopp eller stopp-start, vilket är ett system som gör att motorn enkelt kan stängas av och snabbt startas igen, för att spara bränsle vid till exempel trafikljus. Funktionen aktiveras vanligtvis genom att man lägger växeln i neutralt läge och släpper kopplingen. Motorn startas automatiskt när du sedan trycker ner kopplingen igen. På så vis behöver du inte använda nyckeln eller startknappen för att snabbt stänga av och starta motorn

5 big no-no!

När det gäller grön körning finns det några saker på svarta listan.

Tomgångskörning

Ska du vänta medan din kompis kilar in och köper kaffe? Står du still vid en järnvägsövergång eller en bro? Har du precis fastnat vid ett trafikljus som du vet brukar ta lång tid på sig? Låt inte motorn gå. Gör det till en vana att stänga av motorn om du ska stå still i mer än en minut. Kanske kan du inspirera andra till samma beteende. Har din bil en start-stopp-funktion gör det saken ännu enklare.

Häftiga inbromsningar

Att gasa på hela vägen fram till en korsning bara för att där tvingas tvärbromsa gynnar ingen. Varken dig själv, andra trafikanter, dina passagerare och framförallt inte miljön. Om du istället för att använda bromsen saktar ner i god tid och motorbromsar (släpper gasen och växlar ner), ser dig ordentligt omkring och följer trafikflödet, så är chansen större att du inte behöver stanna. Undvik att köra ryckigt eller ligga för nära bilen framför, vilket kan tvinga dig att agera vid små förändringar i trafiken.

Ständigt gaspådrag

Ett vanligt fel är att hela tiden gasa, även när det inte behövs. Ta tillvara på medlutet i nerförsbackar och släpp på gasen, och försök undvika att gasa på i uppförsbackar eftersom det kräver väldigt mycket kraft. Det bästa är att gasa ordentligt för att komma upp i rätt hastighet, och att sedan köra mjukt och på lågt varvtal.

Överlastad och dåligt skött bil

Det är inte bara körtekniken som avgör bränsleförbrukningen. Bilen i sig kan vara en fälla. Det kan till exempel handla om otillräckligt lufttryck i däcken, bromsar som ligger på, tunga föremål i bagageutrymmet eller kvarglömd takbox. I stort gäller det att ha koll på bilen och hålla den i gott skick.

AC i onödan

Visst kan det vara skönt med en sval och behaglig bil, men AC:n drar mycket kraft och bränsle. Så använd AC:n med måtta!