Så lastar du bilen rätt efter julshoppingen - My Driving Academy

Så lastar du bilen rätt efter julshoppingen

Det går inte att missa att julens mys är runt hörnet. Men om du är som de flesta svenskar, känner du av lite julstress eftersom du ännu inte bockat av alla julklappar. När du är ute på din sista shoppingrunda den 23e är det viktigt att du lastar in dina nyinköpta presenter rätt för att se till att du kommer hem tryggt och säkert.

Att lastsäkra är någonting som kan kräva lite tid, men om du lastar fel riskerar du att försämra bilens köregenskaper. Vi har listat några råd för att förhindra att din julstress skadar vare sig dig själv, din bil, eller personer i din omgivning.

Köpt många varor? Se till att de håller sig stilla

Under julshoppingen är det sannolikt att du har handlat en uppsjö av lösa föremål. Du kanske tror att en simpel ståltermos inte kan utgöra någon fara, men vid en kollision kan termosen träffa dig med en enorm kraft. När du har en last med många lösa föremål, finns följande rekommendationer:

 

    • Lägg lasten i bagageutrymmet eller bakom ett lastnät. Detta förebygger att lösa föremål orsakar skada på dig och dina medpassagerare.

 

    • Lägg mindre föremål i bilens fack eller hållare. Placera varor i slutna utrymmen för att förhindra dem från att påverka din körförmåga.

 

    • Stuva last bakom ryggstöd. Om du har en bil med för lite bagageutrymme, är det rekommenderat att du placerar varorna mot ryggstöden.

 

    • Placera tyngre föremål lågt. Har du exempelvis köpt en klapp till en tyngdlyftsälskande vän? Då är rekommendationen att du placerar varan lågt.

 

    • Säkra lasten med bilbälten eller rem. Om du köper en lite större vara bör du säkra den med ett bilbälte eller en rem.

 

Får du inte igen luckan? Detta gäller vid utskjutande last

Det finns regler du måste förhålla dig till om du har köpt en eller flera stora julklappar som hindrar dig från att stänga bakluckan. Lasten får inte överstiga en bredd på 2,6 meter eller 20 cm på vardera sidan om bilen. Varan får inte heller hindra andra trafikanter från att se bilens nummerskylt, belysning eller blinkers. Om klappen dessutom sticker ut mer än en meter måste du markera den med en röd vimpel alternativt med lyktor eller reflexer vid mörkerkörning.

Överstig inte maxlasten!

Om du skulle råka köpa riktigt tunga klappar till dina nära och kära, är det viktigt att du är medveten om din bils maxlast så att bromsförmågan inte försämras. Du kan hitta specifikationer för din bils maxlast på Transportstyrelsens hemsida.

I julens shoppingstress kan det vara lockande att tanklöst lasta in varor för att komma hem snabbare. Men för din och andras säkerhet kan det vara värt att tänka efter, så ta det lugnt de kommande dagarna om du ska ut på presentjakt. Och ha sedan en riktigt god jul!

P.S. Behöver du friska upp minnet kring andra trafikregler? Som mörkerkörning, Stockholmssvängen eller vad som gäller för djur i bilen? Ta gärna en kik på våra andra trafikinlägg.