Har du tappat bort eller blivit bestulen på ditt körkort? Så här löser du situationen! - My Driving Academy

Har du tappat bort eller blivit bestulen på ditt körkort? Så här löser du situationen!

Vi har nog alla känt den isande känslan som slår en i magen när ett kort lyser med sin frånvaro från plånbokens kortetui. Om kortet i fråga råkar vara ditt körkort, kanske du grips av panik. Förmodligen påbörjar du en hysterisk husrannsakan i jakten på din försvunna id-handling. Men om du inte hittar kortet trots att du vridit på minsta lilla vrå måste du ta till åtgärder. Vi guidar dig!

1. Är körkortet verkligen borta?

Det första steget är att verkligen leta. Att spärra sitt körkort är tidskrävande och ingenting du vill göra i onödan. Tänk igenom vad du har gjort under dagen och vad du har haft på dig. Sprang du ned till ICA och lade körkortet och bankkortet i fickan? Lade du möjligtvis av dig kortet vid kassan? Leta i din lägenhet, i dina plagg och ring till platser där du har varit!\

Vänta dock inte för länge innan du anmäler ? du vill inte få reda på att ditt körkort blivit upphittat genom att få okända fakturor på tusentals kronor i din brevlåda.

2. Förlustanmäl till Transportstyrelsen

Om du trots ditt ivriga sökande inte hittar ditt körkort, måste du göra en förlustanmälan till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen skickar en särskild blankett ? grundhandling ? till din folkbokföringsadress när förlustanmälan kommit in. Transportstyrelsen tar ut en avgift för handläggningen.

3. Förnya körkortet

Efter att du gjort din förlustanmälan får du även hem en ansökan för ett nytt körkort. Detta skickas vanligtvis med din förlustanmälan. Bifoga ett fotografi tillsammans med din ansökan och skicka till Transportstyrelsen. Efter cirka fem arbetsdagar ligger det ett körkort och väntar på dig i brevlådan.

Har du ett yrke eller en livsstil som gör dig beroende av din bil? Du får faktiskt lov att köra din bil under tiden du inväntar ditt nya körkort. Tänk bara på att bära med dig en giltig identitetshandling. Om du saknar giltig identitetshandling kan du råka ut för böter på 500 kronor för olovlig körning.

4. Polisanmäl för att förhindra identitetsbrott

Om du misstänker att ditt körkort har blivit stulet, måste det polisanmälas. Ett körkort är trots allt en id-handling som i fel händer kan användas som falsk identifiering för att exempelvis beställa varor, teckna avtal eller skaffa krediter.

Att förlora sitt körkort är en pärs för sinnet. Men det är samtidigt något som händer alla och lösningen är nästintill automatiserad och snabb. Vill du ha fler tips och knep för att fylla på din kunskapsbank? Läs vidare bland våra blogginlägg!