Körkort för automat eller manuellt växlad bil? vad ska jag välja? - My Driving Academy

Körkort för automat eller manuellt växlad bil? vad ska jag välja?

Fram till idag har svaret på den frågan varit mer eller mindre självklart: ?ett körkort för manuellt växlad bil är ett måste!?. Men är det verkligen ett måste fortfarande? Så här ser dagsläget ut? 

Känner du dig kluven kring vilken typ av körkort du vill ha? Du är inte ensam. Frågan är mer aktuell än någonsin och kommer garanterat att bli fortsatt diskuterad bland framtidens unga körkortstagare. För några år sedan hade du nog känt att svaret på frågan varit given, eftersom de flesta bilar då hade manuell växellåda. Att ta körkort för endast automatväxel sågs nästan som en begränsning i vardagen snarare än en tillgång, vilket ett körkort ju ska vara. Idag är betydligt fler bilar automatväxlade och de har dessutom blivit bättre än de var förut.

Vad är den stora skillnaden?

Den största och avgörande skillnaden mellan manuellt- och automatväxlade bilar är helt enkelt att automatväxlade bilar är lättare att köra. Du slipper ju lära dig att växla! Det enda du behöver göra är att gasa och bromsa, vilket är betydligt lättare än att lära dig kopplingens dragläge, mjuka övergångar mellan växel 1 & 2 samt hur och när du kan motorbromsa mest effektivt. Kör du med automatlåda kan du därav rikta all din uppmärksamhet mot din omgivning ? men går miste om att lära dig bilens funktionella grunder. Så hur ska du tänka kring dina alternativ?

Utgå från vilken typ av bil du kommer att köra!

Planerar du att skaffa en el- eller hybridbil efter att du tagit körkort? Då kan körkort för automatväxlad bil vara passande eftersom dessa endast utrustas med sådan växellåda. Vi gissar dessutom att dessa biltyper bara kommer att växa till antalet på marknaden i framtiden. Har du däremot bara tillgång till manuellt växlad bil när du ska övningsköra är det förmodligen smartast att ta ett körkort för en sådan biltyp. Att kunna ”mängdträna” hemma är en viktig del i körkortsprocessen för många och kan vara avgörande för att din körvana ska sätta sig.

Så? vad ska jag välja?

Som med allt annat finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Tar du ett automatkörkort får du endast köra automatväxlade bilar, vilket kan bli problematiskt i situationer då du skulle behöva körkort för manuellt växlade bilar. Kanske börjar du arbeta på ett jobb där de tillhörande bilarna har manuell växel? Eller möjligtvis får frågan att hjälpa din vän att köra sin manuellt växlade bil till bilverkstaden?

Utgå från din livssituation och ta med framtiden i beräkningen när du funderar kring alternativen. Prata med nära och kära och be om råd kring vilket alternativ de tror är det bästa för dig. Självklart är det du själv som ska ta det slutgiltiga beslutet, men andra människors synvinklar är oftast mer hjälpande än stjälpande. Och om du vill bolla dina funderingar med en trafikskola är du så klart välkommen att kontakta oss på My Driving Academy! Du når oss på hej@mydrivingacademy.com och på 0200 11 91 55 eller 0709 90 56 80.

Och oavsett om du väljer automat- eller manuellt växlad bil? Lycka till med körkortet!