Lär dig backa: 4 saker att tänka på inför uppkörningen - My Driving Academy

Lär dig backa: 4 saker att tänka på inför uppkörningen

Mycket ska du bemästra inom bilkörning för att kunna kalla dig fullfjädrad förare och få körkortet i din hand. Att backa är inget undantag, utan snarare en av de främsta teknikerna du kommer använda. Här är de moment du behöver kunna till uppkörningen!

Backning är något som bilförare får ta itu med i stort sett dagligen och som i andra trafiksammanhang spelar trafiksäkerheten en väldigt stor roll. Ofta är det i samband med parkering, men även situationer som kräver att du kan backa smidigt runt ett gatuhörn är ofta återkommande utmaningar som du bör klara av.

1. Öva backning hemma

För att du ska lära dig backa på ett bra sätt krävs ordentligt med övning. Om du kör med en privat handledare kan ni medvetet fylla övningskörsturerna med backningsmoment. En simpel sak som att parkera bilen genom att backa in i garaget istället för att köra framåt, eller att då och då stanna till och backa runt ett passande hörn i ett villaområde gör stor skillnad för backningsvanan. Är du precis i nybörjarfasen? Då kan du och din handledare bege er till en grusplan eller en halvtom parkeringsplats så att du får chans att bli bekväm utan att ta några olycksrisker.

Som du kanske redan gissat är backning något som nästan garanterat kommer att komma på din uppkörning. Trafikinspektörens vanligaste utmaning är backning runt hörn, men du kan även få fickparkera eller backa in i en parkeringsficka. Oavsett vilket moment du får i uppgift att klara av så kommer du att behöva visa upp att du klarar av att backa på ett någorlunda effektivt – men framför allt trafiksäkert – sätt.

2. Backa in i parkeringsficka

Du kan ta till flera sätt att backa in i en parkeringsficka med bilar parkerade runt omkring den. Finns det tillräckligt med plats på andra sidan parkeringen går det ibland att ta den lätta vägen och parkera som vanligt (det vill säga parkera framåt, med motorhuven först) för att sedan backa rakt bakåt till fickan du tänkt parkera på. På detta sätt slipper du svänga allt för mycket eller ägna dig åt den ibland utmanande finjusteringen.

Det är en fördel att försöka hitta en parkeringsruta på höger sida om bilen när du ska backparkera. Anledningen är att det blir en smidighetsfaktor och målet är att hålla sig så mycket på sin egen sida som möjligt för att inte störa övriga på parkeringen. Vi utgår från denna situation och följer sedan stegen nedan.

Steg 1: Börja med att placera bilen bredvid parkeringsfickan. Vrid ratten så mycket du kan åt vänster.

Steg 2: Sväng långsamt och stanna när du ser framlyktan på bilen som är parkerad bredvid den tomma fickan du ska in i, i bakrutan på din bils högersida.

Steg 3: Gör fullt rattslag åt höger och backa långsamt bakåt. Var noga med att använda sidospeglarna och bakrutan så att du ser att du hamnar rätt. Avståndet ska vara jämt mellan de redan parkerade bilarna runt om din parkeringsficka. Klart!

3. Klassikern ”backa runt hörn”

För att kunna bemästra den gamla klassiskern ”backa runt hörn” krävs det att du har koll på den omkringvarande trafiken. Skulle det dyka upp en bil när du håller på att backa måste du vara snabb med att bromsa för att olyckan inte ska vara framme! Av den anledningen kan det vara bra för dig och din handledare att välja ett gatuhörn med minimal trafik att träna på till en början.

Steg 1: Placera bilen tio meter framför gatuhörnet med ett någorlunda mellanrum till trottoarkanten så att du får lite utrymme att arbeta med. Checka trafiken framåt, bakåt samt bredvid dig och backa sedan sakta bakåt när kusten är klar.

Steg 2: När du kommer fram till hörnet med bakhjulen vrider du om ratten så mycket du kan. Det går att ratta mindre, men som nybörjare kan det vara bra att ratta fullt för att sedan backa sakta och justera efter vägen. Sikta så långt in du kan på den nya vägen för att få riktlinje om var du ska, och titta inte för mycket i sidospegeln – risken är då att du missar om någon kommer förbikörandes.

Steg 3: Sväng runt med bilen 90 grader och håll hela tiden koll på trafiken runt om. Det är oftast här utmaningen kommer in – det ÄR svårt att göra flera saker samtidigt, och det är just därför du behöver träna på det.

4. Kom ihåg: Långsamt behöver inte betyda dåligt!

Det absolut viktigaste att tänka på när du lär dig backa är att du gör momenten i kontrollerat tempo. Det i kombination med noggrann uppsikt i speglarna samt genom bilens fönsterrutor minskar risken för att du kommer få höra din kofångare skrapa mot en annan parkerad bils sida, eller att du blir påkörd i en korsning. Och kom ihåg – är du osäker och tror att backningsförsöket kommer att misslyckas så kan du alltid avbryta, korrigera och göra om! Även vana bilförare gör misstag och felbedömningar och det är inget din trafikinspektör kommer att ge dig minuspoäng för. Snarare tvärtom! När du sedan är en fullfjädrad backare så kan du korrigera din parkering två gånger utan att skämmas, men backa runt hörn är det bra om du kan sätta på första försöket.

Du vet väl att du alltid kan vända dig till våra trafiklärare för professionell hjälp om du skulle få problem med ett visst backningsmoment? Det kan även vara en smart idé att först bli utbildad i grunderna för de olika momenten innan du tränar vidare på egen hand med din handledare. Kontakta oss eller boka en testlektion så hjälper vi dig!