Hyra bil utomlands? Tips och råd för en lyckad semester! - My Driving Academy

Hyra bil utomlands? Tips och råd för en lyckad semester!

Många är svenskarna som hyr bil på sin utlandssemester. Det är ett smidigt och enkelt sätt att kunna se och upptäcka saker – och självständigt planera sina dagar. Men det kan också vara en utmaning och kännas lite som en djungel med mycket termer, papper och avgifter. Låt oss guida dig rätt och ge dig bra förutsättningar för en härlig hyrbilsupplevelse!

Att hyra bil har flera fördelar. Bland annat är det lättare att upptäcka resmålet och dess närhet och göra spontana utflykter. Dessutom är det praktisk om man exempelvis ska storhandla mat – kanske om man hyrt ett hus där man ska stanna en längre tid och inte kan eller vill äta på restaurang varje dag. Men det kan också vara lite besvärligt och mycket att tänka på.

Hur gör jag?

Internet har den stora fördelen att du enkelt kan hitta ett stort utbud av biluthyrare. Samtidigt innebär det att du måste vara granskande, jämförande och noggrann när du väljer vilken uthyrare du ska lita på – du vill ju att allt ska gå smidigt och vara enkelt. Det finns både märkesuthyrare och hyrbilsförmedlare där skillnaden är att förmedlarna inte har några egna bilar. Istället fungerar de som mellanhand och erbjuder bilar från ett urval av olika märkesföretag. Fördelen med att hyra direkt av en märkesuthyrare är att du får ett avtal med en part medan om du hyr via förmedlare får två avtal – ett med förmedlaren och ett hos uthyraren där du hämtar bilen. Bokar du hyrbilen på nätet, som många gör, ska du därför alltid läsa det finstilta så att du förstår vad du får och inte får.

Hur gammal ska jag vara?

Att hyra bil ställer rätt höga ålderskrav på dig som ska hyra. Är du under 21 år är det svårt eller rentav omöjligt att hyra bil och är du under 25 är det högre hyra och högre kostnad för försäkring. Oavsett ålder måste du ha haft körkort i minst ett år. Det som är viktigt här är att läsa villkoren på hyrfirmans hemsida eller ringa deras kundtjänst. Våga ställ frågor så du slipper tråkiga överraskningar!

Försäkringar – gör din research!

Många upplever att information om försäkringar kan vara knepigt, tråkigt och svårt. Trots att det heter ”försäkring” på alla ställen du tittar på kan det skilja sig åt vad som egentligen ingår. Se till att ställa praktiska frågor som:

    • Vad händer om jag krockar?
    • Hur mycket kostar det mig om jag får en skada på bilen?
    • Hur hög är självrisken?

Ofta försöker uthyraren sälja på dig extra försäkringar och tillägg, men oftast behövs inte dessa. Det kan kosta flera hundra kronor om dagen extra och blir dyrt i längden. I USA och Kanada gäller ofta andra försäkringsregler än i Europa – se därför till att du inte tar saker för givet när du ska hyra bil där!

Syna bilen noggrant

Ofta när du hyr bil hämtar du ut den direkt på flygplatsen när du anländer till din destination. Det kan göra att man är trött och glömmer att syna den hyrda bilen noggrant. Att kontrollera bilens skick, exempelvis kolla repor och bucklor, är viktigt och gör att du inte åker på några tråkiga överraskningar. Se till att få alla skador, oavsett storlek, nedskrivna på kontraktet och fotografera så du har bildbevis! När du hämtar ut bilen bör du också kolla om den är förberedd för elektronisk betalning av motorvägsavgifter eller hur det går till i just de områden du planerat att köra i. Kontrollera även hur mycket drivmedel det är i bilen och hur mycket det ska vara i den när du lämnar tillbaka den.

När du lämnar bilen – ta alltid kvitto

Många gånger hyr man sin bil på en flygplats, vilket ju är smidigt i sig. Nackdelen är att det ofta är mycket folk som vill lämna tillbaka sina bilar samtidigt. Se därför till att vara ute i god tid! Det blir tyvärr också allt vanligare att biluthyrare ”upptäcker” skador och drar pengar från ditt konto när du kommit hem från semestern. Begär alltid kvitto i samband med att du lämnar tillbaka bilen! Då slipper du ödsla tid och energi på att försöka kräva tillbaka pengar när du är hemma i Sverige.

Övrigt att tänka på

Kreditkort: Att ha ett kreditkort är ofta nödvändigt för att kunna hyra bil. Då blockeras en deposition på ditt kreditkortskonto – ibland så mycket som 20 000 kronor. Pengarna finns då kvar på ditt konto men går inte att använda medan du hyr bilen. Ska du använda det kortet till andra semesterutgifter gäller det därför att du har en hög kreditgräns.

Flera förare: Har ni tänkt att flera ska köra bilen? Se över avtalet för vad som ingår – ibland kostar det extra om ni är flera som ska stå som förare.

Hämta här ?-lämna där: Ska du på en roadtrip och köra från ett ställe till ett annat? Då kan det vara en bra idé att addera ”hämta här” – ”lämna där”-tillägget. Då kan du hyra på ett ställe och lämna på ett annat, vilket är både smidigt och praktiskt.

Tänk praktiskt: Det är lätt att komma in i semesterkänsla och glömma att tänka praktiskt när du hyr bil. Barnstol, takräcke och telefonnummer du kan ringa är saker som är lätta att glömma fråga om. Ska du köra över landsgränser? Det är inte okej med alla hyrbilsföretag och är något du måste fråga om i förväg.

Trevlig resa önskar My Driving Academy!