Så fixar du körkortet med hjälp av CSN - My Driving Academy

Så fixar du körkortet med hjälp av CSN

Att ta körkort kan ibland bli lite kostsamt, men visste du att du faktiskt kan få hjälp av CSN för att klara det? CSN samarbetar med körskolor för att underlätta för dig som är arbetslös att ta körkort. Här går vi igenom hur du ansöker om körkortslån och hur vi på My Driving Academy rapporterar för att du ska få det!

Krav för att få lånet

För att kunna ansöka om körkortslån är kravet att du inte kan ha en anställning. Du måste alltså vara arbetslös. Men det finns också lite krav för din arbetslöshet som du måste uppfylla för att få lånet och de skiljer sig beroende på vilken ålder du är i. 

Om du är mellan 18 och 24 krävs det att du ska vara anmäld hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Dessutom måste du antingen delta i programmet för jobb- och utvecklingsgaranti, eller ha deltagit i etableringsprogrammet alternativt haft en etableringsplan i 3 månader hos Arbetsförmedlingen. Om du är mellan 25 och 47 år krävs det också att du är anmäld som arbetssökande och du måste även varit det i 6 månader. Du måste också varit arbetslös under hela den perioden eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program alternativt haft en etableringsplan. Du får inte heller ha haft ett B-körkort sedan tidigare. 

Så ansöker du

När du ska ansöka om körkortslånet så gör du det via Mina sidor på CSNs hemsida. För att kunna logga in på Mina sidor krävs det att du har skaffat en e-legitimation. Det kan du göra via din bank. När du gjort din ansökan inväntar du ett beslut från CSN. Om du blir berättigad lånet får du ett lånelöfte på 15 000 kronor och du väljer sedan själv om du vill använda hela beloppet eller bara delar av det. Efter detta måste du påbörja processen inom ett år, annars går beslutet ut. 

Detta krävs av körskolan

För att du ska få ta del av körkortslånet finns det en del krav på oss som körskola. Körskolan måste vara godkänd av Trafikverket och du kan enkelt se på Trafikverkets hemsida vilka körskolor som är det. Som godkänd körskola ska vi på My Driving Academy rapportera till CSN efter deras anvisningar. Det innebär att vi rapporterar om att du är inskriven, vilka kostnader som uppstår och datumen som dessa kostnader uppstod.

Vill du veta mer om vad du ska tänka på när du ska ta körkort? Spana in vår blogg här.