Så klarar du uppkörningen – 15 tips - My Driving Academy

Så klarar du uppkörningen – 15 tips

Har du din uppkörning framför dig? Vill du ha största möjliga chans att klara ditt förarprov? Ta några minuter och läs våra 15 tips!

1. Kom uppvärmd till uppkörningen

Kör en runda med din handledare före uppkörningen så kommer du vara mer avslappnad under provet. Är du elev på My Driving Academy lägger vi alltid en uppvärmningslektion före uppkörningen.

2. Kör som du brukar

Ett vanligt fel i stressande situationer är att man inte gör som man brukar göra. Pressen kan göra att man får en plötslig ingivelse att göra annorlunda. Försök att inte ändra på ditt inlärda körbeteende, utan gör precis som du har gjort när du har övningskört. Din körlärare eller handledare hade med största sannolikhet reagerat om du gjorde något helt tokigt.

3. Kör inte upp för tidigt

Det kan vara lockande att boka körprov ”på vinst och förlust”, innan man egentligen är riktigt redo. Risken är dock överhängande att du kastar dina pengar i sjön. Och även om du skulle klara provet kan du vara en risk för andra trafikanter om du inte har lärt dig manövrera fordonet på ett tryggt och bra sätt.

4. Ha stenkoll på grundläggande moment

Du kommer bland annat att få backa, parkera och kanske även starta i backe, vända, eller göra en effektiv bromsning under körprovet. Var säker på att du behärskar dessa grundläggande moment innan du kör upp. Styrning, växling, gasning och bromsning ska ske obehindrat och ”sitta i ryggmärgen”, du ska inte behöva tänka på vad du gör.

5. Speglar, planera, avstånd

Dessa tre ord är viktiga att komma ihåg. Visa för inspektören att du har koll på trafiken genom att tydligt titta i backspegel och sidospeglar, planera din körning väl och hålla avståndet till fordon framför dig. Visa att du är uppmärksam på andra trafikanter och att du är följsam med trafiken runt omkring.

6. Tro på dig själv

Har din körlärare bedömt att du är redo för att köra upp, så är du det! Tvivla inte på dig själv, det kan göra att du kör för försiktigt och hindrar den övriga trafiken. Inspektören har förståelse för att det är nervöst att köra upp, så du behöver inte spela självsäker om du är nervös, men försök våga ta plats i trafiken och inte tveka.

7. Kör på dina förutsättningar

Du vet själv om du kör bäst när du har någon att småprata med, eller om du vill att det ska vara tyst. Det går bra att berätta för inspektören att du kör bäst när du inte behöver prata samtidigt. Likaså gäller om du vill ha musik igång eller inte. Du kör, du bestämmer!

8. Övningskör runt Trafikverket

Det hjälper att känna till vägarna som du kommer köra på under ditt förarprov. Alla uppkörningar utgår från Trafikverket, så det är en bra idé att kolla in området så är du så förberedd som möjligt. Finns det en lurig korsning eller en cirkulationsplats precis utanför Trafikverket? Öva på att köra där, så blir du inte överraskad.

9. Små misstag är okej

Allt måste inte vara perfekt. Gör du mindre misstag under uppkörningen, som till exempel ett motorstopp, så är det inte hela världen. Så länge inte dina misstag är återkommande eller trafikfarliga, så är det ovanligt att bli underkänd. Gör du ett misstag som du är medveten om, försök glömma det och låt det inte påverka resten av uppkörningen.

10. Glöm inte ID!

Ett krav för att få genomföra förarprovet är att ha med sig giltig legitimation. Glöm inte din legitimation! Utan den kommer du inte att få köra upp, och det kan ta lång tid för att få en ny tid för uppkörning.

11. Var på plats i god tid

På samma sätt kommer du inte att få köra upp om du kommer för sent. Detta är helt fel tillfälle att vara tidsoptimist! Se till att vara på Trafikverket i god tid före din uppkörning. Kommer du med andan i halsen finns risken att du börjar slarva och stressa redan på säkerhetskontrollen.

12. ”Kör upp” med din handledare

En bra övning före uppkörningen kan vara att låtsas att din handledare är inspektör. Kör i 40 minuter utan att handledaren ger dig råd, utan bara instruktioner om olika moment du ska genomföra. Efteråt får handledaren kommentera det du har gjort bra och det du kan förbättra. Öva gärna på sådant som vanligtvis förekommer under en uppkörning, som att följa anvisningar mot ett specifikt mål och själv planera din körning.

13. Kom utvilad

Hitta inte på något utmattande kvällen före eller tidigare samma dag. Sov och ät ordentligt, så har du de bästa förutsättningarna. Försök att inte göra något som stressar dig före uppkörningen, utan ta det lugnt och fokusera på det du har framför dig.

14. Trafikregler och riskmedvetande

En stor del i uppkörningen är att du ska kunna manövrera bilen, men det är också en kontroll av hur bra du känner till trafikreglerna. Tar du onödiga risker? Följer du högerregeln? Har du koll på väjningsplikten? Plugga ordentligt på körteorin och tänk på att teorin används hela tiden när du kör, och inte bara redovisas i teoriprovet.

15. Kör med en bil du är van vid

Alla kör bäst med en bil man är van vid. Har du övningskört i en och samma bil kan det bli en stor omställning att köra en helt ny bil vid uppkörningen. När du kör hos My Driving Academy får du mot en kostnad låna den bil du har tagit körlektioner i, vilket vi rekommenderar. Kör du privat och behöver låna Trafikverkets bil? Försök då ta reda på vad de har för bilmodell, för att vara förberedd.

Vill du läsa mer om vad som ingår i körkortsprovet? Surfa in på Trafikverkets hemsida här.

Tips! Gör en ’prova-på-uppkörning” innan körprovet

En prova-på-uppkörning är en lektion där vi ”fejkar” en uppkörning. Du kör med en ny lärare som låter dig gå de vanligaste momenten som dyker upp på ett körprov. Dels får du testa hur det känns när nerverna börjar komma in i bilden lite grann och samtidigt får vi chansen att bedöma om du är redo för körkortsproven!

Vill du ha fler råd eller boka körlektioner för att maximera dina chanser, kontakta oss på hej@mydrivingacademy.com eller boka via vår app eller på mydrivingacademy.com

Lycka till med ditt körprov!