Boka uppkörning för att köra upp | My Driving Academy

Steg 9 – Boka uppkörning,
nu är vi nära!

Är det dags att boka din uppkörning, ladda ned vår app ”Mitt Körkort” och få koll på om du har de teoretiska och praktiska erfarenheterna som krävs för att klara uppkörningen!

Körprovet – eller förarprovet som det heter egentligen – är det sista steget i din körutbildning. Körprovet kan bokas in samtidigt som kunskapsprovet med någon eller några dagars mellanrum. Om du skulle bli underkänd på kunskapsprovet får du inte genomföra körprovet så vi rekommenderar att ha lite marginal så du hinner göra ett omprov för teorin. Om du klarar av kunskapsprovet har du fyra månader på dig att klara av ditt körprov för att få ditt körkort. Dröjer det längre än fyra månader efter ett godkänt prov måste du ta om kunskapsprovet. Så är du väl förberedd innebär körprovet att du direkt efteråt får sätta dig ensam bakom ratten för första gången! En obeskrivlig känsla som ingen glömmer.

 

Boka förarprov

Alla körprov bokas och genomförs hos Trafikverket. Du som elev har två alternativ för hur du vill boka och genomföra ditt körprov – skolprov eller privat prov.

  1. Skolprov (boka uppkörning trafikskola)

Vid skolprov hjälper vi dig att boka ditt körprov. Då får du tillgång till tider som är öronmärkta för trafikskolor vilket kan underlätta för att hitta en passande tid i närtid. Vi bokar in ditt körprov bokar med din trafiklärare så ni hinner ta er till provorten samt att ni hinner värma upp en del. Du får använda samma bil på själva körprovet som du övningskört med och sedan kör ni tillbaka till startpunkten efter avslutat körprov. Dessutom rekommenderar vi att trafikläraren åker med i baksätet under körprovet (men det är upp till eleven) för att förstå vilka eventuella moment eleven missat på så att eleven och läraren kan fokusera på dessa och snabbt vara redo för ett nytt körprov.

För att vi ska boka in dig på ett skolprov kräver vi att du har uppfyllt 3 saker

  • Vår trafiklärare ska ha godkänt dig på samtliga nödvändiga körmoment i vår utbildningsplan
  • Du ska ha genomfört en utbildningskontroll (ett genrep i form av en simulerad uppkörning med en annan av våra trafiklärare) och blivit godkänd
  • Du ska ha blivit godkänd på körkortsteorin i vår app.
  1. Privat prov – Du kan alltid välja att när som helst boka ett privat körprov på egen hand. Det gör du i så fall på trafikverkets hemsida (https://fp.trafikverket.se/Boka/). De största skillnaderna jämfört med ett skolprov är att du:
  • Får ta dig till och från trafikverkets kontor på egen hand
  • Du har inte med dig din trafiklärare
  • Du får inte köra upp i den bil du har övningskört med utan får låna trafikverkets bil.

 

När är du redo för uppkörning?

Förberedelserna inför ditt körprov börjar redan första gången du sätter dig bakom ratten. Allt du gör och allt du lär dig ska leda till att du blir tillräckligt säker i trafiken för att kunna klara av alla utmaningar, även efter själva körprovet.

All teori som du behöver lära dig har vi samlat i vår app – ”Mitt Körkort”.   När du sedan vill ta körlektioner med My Driving Academy så bokar du smidigt detta direkt från appen.

Att tänka på innan du kör upp

Ta med dig giltig ID-handling inför körprovet. Det går att ansöka om undantag men notera att du alltid kommer att behöva en giltig ID-handling för att kunna hämta ut ditt körkort.

Under själva körprovets gång, försök att köra precis som vanligt. Det är lätt att bli nervös och köra annorlunda men lita på dina instinkter och kunskaper. Du har trots allt spenderat många timmar med att öva på teorin och köra med våra MINI Coopers. Tro på dig själv, du kommer att klara av detta galant!

 

Vilka moment ingår uppkörning?

Ett körprov kan se ut på många olika sätt. Förarprövaren, det vill säga personen från trafikverket som kommer att bedöma om du får godkänt eller ej, kommer att sitta med dig i bilen och ge dig instruktioner. Allt börjar med att förarprövaren går igenom hur provet kommer att gå till och vad som bedöms.

Du kommer att börja med att få göra en säkerhetskontroll. Förarprövaren ber dig då kontrollera olika saker i bilen samt kan ställa eventuella följdfrågor kring det du ska kontrollera. Detta följs av en körtur som varar i c:a 30-35 minuter. Körturen ska ta dig genom både stadstrafik och landsvägstrafik. Om det finns en motorväg i närheten är det inte ovanligt att du även får köra där. Under körturen kommer du att få tydliga instruktioner om vart du ska köra. Efter ett tag får du köra tillbaka till samma plats som ni startade och där går förarprövaren igenom hur körprovet gick. Du får omedelbart reda på resultatet.

 

Hur tuff är uppkörningen?

Förarprövaren ställer ganska höga krav för att du ska bli godkänd, men de är inte ute efter att sätta dit dig. Du måste inte köra helt perfekt under uppkörningen utan förarprövaren tittar i första hand på återkommande misstag eller trafikfarliga misstag.

I snitt blir ungefär 50% av alla körprov godkända och det är samma utfall bland män och kvinnor.

Det finns många saker som kan leda till att du inte blir godkänd på uppkörningen. En av de vanligaste anledningarna är nervositet, men lika ofta är det för att eleven helt enkelt inte är redo än.

Det är anledningen till att vi på My Driving Academy är noga med att våra elever har uppnått en godkänd nivå på alla körmoment samt fått bort den värsta nervositeten under utbildningskontrollen, för att undvika vi de två största riskmomenten.

Om du skulle bli underkänd på körprovet men har klarat av teoriprovet tidigare så har du, som vi tidigare nämnt, två månader på dig att utföra uppkörningen igen och klara av det. Det gäller att du tar vara på tiden väl och ser till att öva på de moment som du hade svårt för. Förarprövaren berättar alltid varför du kuggade, på så sätt vet du precis vad du behöver bli bättre på. I vissa fall kan det vara svårt att hitta en ny tid för uppkörningen inom de två månaderna. Tänk på att du kan även boka en tid för uppkörning i en annan stad ifall det är svårt att får uppkörningstid i din kommun.

 

Vad kostar ett förarprov?

Det kostar 800 kronor att boka själva körprovet. Sedan tillkommer kostnaden för att hyra trafikverkets bil (privat prov). Vid skolprov betalar du istället 1 eller 2 körlektioner (beroende på vilken stad) för hyra av My Driving Academys bil, men då ingår även som vi nämnt tidigare, körning till och från trafikverket samt övning innan provet. Andra kostnader som tillkommer är kostnaden för kunskapsprovet, 325 kronor, samt för tillverkningen av körkortet, 250 kronor.