Körkortstillstånd
Innan du lär dig köra bil (antingen hemma eller på trafikskola) måste du enligt lag ha ett körkortstillstånd utfärdat av Transportstyrelsen!
Genomför två enkla steg för att få ditt körkortstillstånd:
Innan du lär dig köra bil (antingen hemma eller på trafikskola) måste du enligt lag ha ett körkortstillstånd utfärdat av Transportstyrelsen!
Genomför två enkla steg för att få ditt körkortstillstånd:
Ansök om körkortstillstånd direkt på Transportstyrelsens hemsida, det tar bara några minuter.
Klicka på knappen nedan
En synundersökning för körkort tar cirka 20 minuter och måste skickas till Transportstyrelsen. Det är en del av din ansökan om körkortstillstånd.
Ring 010 – 20 70 775 eller chatta med oss via pratbubblan längst ned i högra hörnet på vår hemsida 👉
Ett körkortstillstånd utfärdas av Transportstyrelsen och ger dig rätten att övningsköra samt att utföra körproven. Om du ska ta körkort, eller om du vill ta en ny körkortsbehörighet, krävs alltid att du har ett giltigt körkortstillstånd. Det gäller både för moped, motorcykel, bil, buss och lastbil.
Ett av körkortstillståndets syften är att bedöma ifall du är lämplig att köra. För att kunna göra denna bedömning måste du uppfylla Transportstyrelsens personliga och medicinska krav. De personliga kraven handlar om att Transportstyrelsen vill kontrollera din pålitlighet i trafiken. Detta gör de baserat på bland annat ditt brottsregister. De tar extra hänsyn till händelser som är relaterade med nykterhet, exempelvis narkotikabrott och vissa trafikbrott. Det finns flera faktorer som kan få Transportstyrelsen att avslå din ansökan, exempelvis en prick i brottsregistret.
De har också medicinska krav som tar hänsyn till eventuella hälsomässiga risker. Vissa medicinska förhållanden och sjukdomar kan göra det svårt att köra bil. Vissa sjukdomar och tillstånd innebär att Transportstyrelsen måste utföra en utredning för att kunna bedöma lämpligheten i trafiken. Det gäller bland annat personer med diagnoser som Aspergers syndrom, ADHD, ADD eller DAMP för att nämna några. Vid någon av dessa diagnoser ska din ansökan kompletteras med ett läkarintyg. I många fall utgör inte dessa diagnoser ett hinder för att få ett körkortstillstånd.
Innan du skickar in din körkortstillståndsansökan måste du utföra en synundersökning. Synundersökningen tar c:a 10 minuter och kostar c:a 100-200 kr. Då kontrolleras din synskärpa, både med eller utan eventuella hjälpmedel, samt ditt synfält. För att kunna få körkortstillstånd för personbil, moped eller MC finns det synkrav på att du har minst 0,5 i synskärpa när man mäter din syn på båda ögonen tillsammans, med eller utan hjälpmedel.
Med dig från synundersökningen får du ett synintyg som du sedan själv skickar in till Transportstyrelsen; 701 97 Örebro. Vissa optiker använder Transportstyrelsens E-tjänst och rapporterar då in synintyget åt dig omedelbart vilket är både bekvämt samt kortar ned ansökningstiden. Hör av dig till oss så guidar vi dig till
Vid eventuella synfel kommer Transportstyrelsen kräva att du använder linser eller glasögon när du kör. Då är det viktigt att du har med dig dina linser eller glasögon vid samtliga körlektioner samt till förarprovet. OBS! Du kommer att inte att få genomföra förarprov och körlektioner om du inte har med dig de synhjälpmedel som körkortstillståndet anger.
Ansöker om körkortstillstånd gör du digitalt på Transportstyrelsens hemsida. Ansökan tar endast några minuter och består av:
Att ansöka om ett körkortstillstånd kostar ingenting. När du har skickat in din ansökan tar det olika lång tid innan du får ditt körkortstillstånd. Ofta tar det c:a 2 veckor för att få körkortstillståndet, men i vissa fall behöver Transportstyrelsen utföra speciella utredningar och då tar det betydligt längre tid. Därför rekommenderar vi att du ansöker om ditt körkortstillstånd omedelbart när du funderar på att påbörja din körkortsutbildning. Körkortstillståndet gäller i 5 år och du måste ha fyllt 16 innan ditt körkortstillstånd anses som giltigt. Genom att skicka in både synintyg och ansökan digitalt minimerar du handläggningstiden.
Om du behöver hjälp är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ansökan.
Efter att du har fått ditt körkortstillstånd är det fritt fram att börja övningsköra både hos oss på trafikskola och med din handledare privat. Kom ihåg att du även behöver gå en speciell handledarutbildning tillsammans med din handledare för att få övningsköra hemma. Även denna kurs kan du hitta hos oss. (Gäller enbart elever som ska övningsköra med personbil)
Om du har möjlighet att övningsköra privat sparar du många timmar och pengar på körlektioner på trafikskola. Däremot rekommenderar vi att du tidigt i utbildningen och vid jämna mellanrum tar några körlektioner på en seriös trafikskola så att du och din handledare inte övar in fel beteende som sedan tar tid att jobba bort för att du ska klara förarprovet.