Hur ska jag plugga för att klara teoriprovet? Vi har tipsen! - My Driving Academy

Hur ska jag plugga för att klara teoriprovet? Vi har tipsen!

Många känner att teoriprovet är en skrämmande del i körkortsprocessen. Är du en av dem? Läs vidare i så fall! Som du säkert vet så krävs det att du får godkänt för att du ska få ditt körkort. Kanske känns det som en omöjlighet första gången du bläddrar bland alla lagar och regler, men som det välkända ordspråket lyder: Det blir vad du gör det till! Repeterar du flitigt på det sätt som passar dig har du alla möjligheter i världen att göra teoriprovet till en enkel match. Hur ska du då plugga för att uppnå detta drömscenario: med böcker eller online? Ta reda på det i vår guide nedan!

Tycker du att det är roligare att köra bil än att lära dig om viltolyckor och när högerregeln ska tillämpas? Vi håller med dig! Men det är nödvändigt att du kan din körkortsteori så att dina framtida trafiksituationer blir så säkra och smidiga som möjligt – samt för att du överhuvudtaget ska få körkortet i din hand. Så vad krävs av dig för att du ska bli redo för teoriprovet? Svaret är att du måste lära dig i princip alla trafikregler som finns. Vi vet att vissa kan kännas onödiga för stunden, så istället för att bygga upp en irritation kan du försöka att se reglerna som ”fribiljetter” till ditt körkort. Ha slutmålet i huvudet när du lär dig! Nedan följer dina val för vilket pluggsätt som är bäst för just dig.

Teoriplugga med hjälp av körkortsböcker…

Gillar du traditionell läsning i böcker? Då kan teoriplugg i körkortsböcker passa dig. På detta sätt får du all teori kategoriserad så att du lätt kan söka upp ett specifikt område som du vill fördjupa din kunskap kring. En risk med detta sätt är att du omedvetet (eller medvetet!) kan gå i fällan för ytinlärning, det vill säga att du memorerar teorin utan att faktiskt lära dig den på riktigt. Förutom underkänt på provet kan detta medföra att du gör farliga misstag i trafiken i framtiden. Så för både din och dina medtrafikanters skull – satsa på djupinlärning!

… eller kanske med hjälp av körkortsfrågor online?

Trött på att plöja sida efter sida i bokform? Då kan körkortsfrågor online bli din räddning. Vissa hävdar att detta är det mest effektiva sättet att lära sig den kluriga men ack så viktiga kunskapsteorin. Frågorna liknar de som kommer på det riktiga teoriprovet, vilket gör att du snabbt får in provvanan. Men kom ihåg att rätta dina eventuella felsvar noggrant! Risken är annars att du går miste om djupinlärningen av körkortsteorin och kanske får underkänt då det verkligen gäller.

Kombinera det bästa av båda världar!

Tvekar du fortfarande kring vilket sätt som passar dig bäst? Då kan vi varmt rekommendera en kombination av de båda metoderna. Har du körkortsboken till hands så kan du alltid slå upp information samtidigt som du gör dina onlinetester. Ett smidigt sätt att plugga på i fall du skulle köra fast och behöver täppa till dina kunskapsluckor kring en specifik teoridel. Onlinefrågorna kompletterar körkortsboken genom att sätta teorin i ett sammanhang. Ett effektivt sätt att få ut det bästa av båda metoderna med andra ord!

Och det kanske viktigaste av allt:

Våga lita på körkortsfrågorna och dig själv! Din mamma och pappa sitter säkert på många bra och viktiga kunskaper. Men på samma sätt som tider förändras kan även lagar och regler ha förändrats under åren dina föräldrar haft sina körkort. Be dem därför att hjälpa dig utifrån teorin i körkortsboken eller onlinefunktionen! På så sätt får du råd samtidigt som dina föräldrar får en uppfräschning av körkortsteorin.

Sist men inte minst – våga tro på dig själv! Huruvida du litar på din magkänsla eller inte kan vara avgörande för hur du lyckas på det riktiga teoriprovet. Många gånger hittar du rätt svar genom att tänka logiskt, men har du inte självförtroendet med i bagaget kan provsituationen kännas jobbigare än vad den behöver vara. Och du! Kom ihåg att hårt jobb alltid lönar sig i slutändan. En dag kommer du att tacka dig själv för alla timmar av slit du lagt ned på din körkortsteori.